Calendarul ortodox din 5 aprilie 2022 ne amintește să o cinstim pe Sfânta Teodora din Tesalonic, care a îndrumat tinerii și familiile, după cum ne învață Biserica Ortodoxă.
Sfânta Cuvioasă Teodora s-a născut în insula Eghina, în anul 812, din părinți creștini drept credincioși, Antonie și Hrisanta. A venit pe lume în perioada iconoclastă a domniei împăratului Mihail Valvos (820-829).
Este cel de-al treilea copil al familei sale, primind la naștere numele Agapi. Ceilalți doi frați sunt Evloghia (monahie) și Ștefan (diacon), care din păcate au murit de foarte tineri. Agapi nu și-a cunoscut mama, care s-a stins imediat ce i-a dat viață.
În ziua morții Hrisantei, Antonie s-a dus la mănăstire și a lăsat copila în grija unei bune prietene de familie, Teopisti, care era văduvă și a crescut-o pe fetiță. Când a ajuns la vârsta potrivită s-a căsătorit cu un tânăr dintr-o familie de buni creștini, cea a guvernatorului insulei.
După ce Teopisti a trecut la cele veșnice, familia guvernatorului, împreună cu tatăl lui Agapi, au plecat la Tesalonic, din cauza unei invazii a sarazinilor. Sfânta Teodora a adus pe lume 3 copii. Doi băieți gemeni și o fată pe care a numit-o Teopisti, în amintirea văduvei care o crescuse.
În urma unei epidemii, Agapi își pierde băieții, împreună cu socrii. După această mare suferință o încredințează pe fiica sa lui Dumnezeu. Este dusă la seminarul Sfântului Luca din Tesalonic la vârsta de 6 ani. Calendarul creștin din 5 aprilie ne mai spune că, de atunci, Cuvioasa a trăit în curățenie, post și asceză.
Sfânta Teodora și-a găsit alinarea la Mănăstirea Sfântului Mare Mucenic Ștefan, la numai 25 de ani, după moartea soțului. A trecut la cele veșnice la 80 ani. după moarte a început să facă minuni. În timpul slujbei de înmormântare moaștele sale au răspândit bună mireasmă.
Sfânta Teodora din Tesalonic este recunoscută pentru minunile pe care le-a înfăptuit după moartea sa, mai ales în preajma familiei pe care a protejat-o dintotdeauna. Calendarul creștin din 5 aprilie ne arată ce este bine să facem în această zi.
Se spune că în această zi de sărbătoare trebuie să o rugăm pe Cuvioasă să ceară de la Dumnezeu pentru noi mântuirea sufletelor. Așadar, rugăciunile închinate pe 5 aprilie au rolul de a-l îndura pe Iisus Hristos să-și aplece privirile asupra noastră.
„Sfântă Teodora, izvorâtoare de mir și mare făcătoare de minuni, la vreme de necaz la tine alergăm cu zdrobire de inimă, știind că mult i-ai ajutat pe toți cei care ți-au cerut ajutorul cu credință.
Cum ai binecuvântat încă din timpul vieții Mănăstirea Sfântului Ștefan, așa binecuvântează toate mănăstirile și schiturile ortodoxe. Pe toate monahiile și pe toți monahii, pe toți cei începători în viața monahală ca să rămână statornici pe calea cea îngustă pe care au pornit.
Tu, care te-ai folosit de sfințenia duhovnicului tău, ajută-i pe toți preoții să fie păstori pricepuți ai turmelor pe care le păstoresc. Roagă-te, sfântă, pentru toți ierarhii Bisericii lui Hristos. Să rămână în dreapta credință și să o mărturisească fără teamă la vreme de prigoană sau rătăcire.
Ai grijă de toate familiile creștine, de toți părinții și de copiii lor. Îndepărtează de la ei toată tulburarea, toată ispita, toată cearta. Vezi șovăiala tinerilor care nu știu unde le e locul, în lume sau în mănăstire, și roagă-te pentru ei, ca să își înțeleagă chemarea și să facă întru toate voia lui Dumnezeu. Așa cum pe fiica ta, Sfânta Teopisti, ai ajutat-o să urce pe scara virtuților, așa ajută-ne și pe noi, că greu e războiul care ne stă înainte.
Povățuiește-ne pe calea smereniei, pe calea rugăciunii și a nevoinței. Alungă de la noi pe necuratul diavol, care vrea să ne facă de rușine, aruncându-ne în tina păcatului. Fii în fața inimilor noastre ca o icoană vie, Sfântă Teodora, ca ducând noi lupta cea bună să ne învrednicim de raiul cel gătit sfinților și de bucuria Împărăției Cerurilor, pe tine să te lăudăm, iar Dumnezeului cel în Treime lăudat să Îi aducem slavă și închinăciune în vecii vecilor. Amin”.