News

Calendar ortodox 5 aprilie: pomenirea sfinților Claudie, Diodor, Victor, Victorin, Papia, Serapion şi Nichifor

04.04.2019 | 16:40
Calendar ortodox 5 aprilie pomenirea sfintilor Claudie Diodor Victor Victorin Papia Serapion si Nichifor

Azi, 5 aprilie, conform calendarului creștin ortodox, se pomenesc mucenicii Claudie, Diodor, Victor, Victorin, Papia, Serapion şi Nichifor. De asemenea, tot azi se amintește de sfinții mucenici Teodul și Agatopod, recuvioasa Maică a noastră Teodora din Tesalonic, sfinții mucenici Teodora și Didim, Termu, Stăpâna și Slujnica, mucenicul Pompie, sfântul Zinon, sfinții mucenici Maxim și Terentie și mucenicul nou Gheorghe.

Calendar ortodox 5 aprilie: sfinții mucenici Claudie, Diodor, Victor, Victorin, Papia, Serapion şi Nichifor

Azi, 5 aprilie, potrivit caledarului creștin, pomenim mucenicii. Tedol și Agatopod au trăit în vremea împăraților Dioclețian și Maximian. Aceștia slujeau biserica din Tesalonic pe timpul în care Dioclețian și Maximian au poruncit cea mai dureroasă persecuție din istoria creștinismului.

Toți creștinii erau obligați să uite de Domnul și să se închine idolilor. Nu s-a reușit acest lucru, astfel că toți au fost aruncați în mare în apele olfului Salonic. Trupurile lor au fost aduse la mal, iar averea fiecăruia a fost împărțită văduvelor și săracilor.

Calendar ortodox 5 aprilie
Calendar ortodox 5 aprilie

Canon de rugăciune către mucenicii Claudie, Diodor, Victor, Victorin, Papia, Nichifor şi Serapion

“Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Adâncul Mării Roşii cu picioare neudate trecându-l pedestru Israel cel de demult, cu mâinile lui Moise în chipul Crucii, puterea lui Amalec în pustie o a biruit.”