Life

Calendar ortodox 5 mai. Sărbătoare mare la români. Rugăciunea zilei care te apără de rele

05.05.2021 | 09:02
Calendar ortodox 5 mai Sarbatoare mare la romani Rugaciunea zilei care te apara de rele
Calendar ortodox 5 mai. Sărbătoare mare la români. Rugăciunea zilei care te apără de rele. Sursa foto: ziarulunirea.ro
ADVERTISEMENT

Ziua de 5 mai este de o mare însemnătate pentru români, întrucât astăzi este o sărbătoare mare și creștinii trebuie să respecte anumite tradiții ca să le meargă bine, inclusiv să rostească o rugăciune specifică acestei zile. 

Astăzi este Sfânta Irina, singura fiică a lui Liciniu, care a fost regele cetății Maghedon. Aceasta s-a npscut păgână și, inițial, numele ei a fost Penelope. La împlinirea vârstei de șase ani, tatăl ei a zidid, dincolo de cetate, un turn cu multe camere pentru fiica lui.

ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune care este rugăciunea pe care trebuie să o rostești astăzi ca să te ferească de toate relele. Află din rândurile următoare motivele pentru care această sărbătoare mare are o semnificație aparte în calendarul ortodox.

Calendar ortodox 5 mai. Sărbătoare mare la români: Sfânta Irina

Astăzi, 5 mai, este o sărbătoare mare pentru români, care o cinstesc anual pe Sfânta Muceniță Irina. După ce tatăl ei a zidit turnul cu multe camere pentru ea, a fost închisă acolo împreună cu 13 fecioare, o învățătoare pe nume Caria și cu un bătrân înțelept pe nume Apelian, informează Antena 3.

ADVERTISEMENT

Într-o noapte, în vis i-a apărut îngerul lui Dumnezeu, care i-a transmis următoarele: „Penelope, de-acum nu te vei mai numi așa, ci Irina (n.r. pace), și vei fi multora scăpare si adăpostire și prin tine se vor mântui multe suflete, iar numele tău va fi mare în toata lumea.”

Sfânta Irina a aflat despre Iisus Hristos de la bătrânul Apelian și a fost botezată de Sfântul Timotei, ucenicul Sfântului Apostol Pavel. Tatăl ei s-a înfuriat foarte tare atunci când aceasta a trecut la creștinism, așa că a vrut să-și supunp fiica la multe torturi. Prin intermediul darului primit de la Dumnezeu, Sfânta Irina îl va converti în chip minunat pe tatăl ei la creștinism.

ADVERTISEMENT

A fost supusă la multe torturi pe vremea a patru împărați. Regele Sedechia a îngropat-o până la gât într-o groapă cu șerpi și scorpioni, însă a fost păzită de îngerul Domnului. După aceea, regele a încercat să o taie cu fierăstrăul, apoi să o înece, însă nu a reușit niciunul din aceste lucruri.

Regele Sapor i-a pus în picioare încălțăminte de fier, a încărcat-o cu un sac de nisip în spate, a înhămat-o la o căruță și a cerut să fie mânată ca un animal, departe de cetate. Îngerul a salvat-o și de data aceasta și a cutremurat pământul, iar cei care au chinuit-o au fost înghițiți.

ADVERTISEMENT

Intrată în cetatea Callinicus pentru predicarea Evangheliei, Regele Numerian a încercat să o omoare, aruncând-o consecutiv la trei tauri din metal încins, însă aceasta a fost salvată. Sosită în cetatea Mesembria, Regele Sapur a ucis-o, însă Dumnezeu a readus-o la viață.

În final, Sfânta Muceniță Irina a murit într-un sicriu și i-a poruncit lui Apelian să-l închidă. Patru zile mai târziu, trupul ei nu mai era acolo. Dumnezeu a proslăvit-o în veci pe Sfânta Mare Muceniță Irina, motiv pentru care astăzi este o sărbătoare mare pentru creștini.

Ce rugăciune trebuie să rostești de Sfânta Irina. Te va feri de rele

Fiind o sărbătoare mare, sunt mai multe tradiții și obiceiuri pe care creștinii trebuie să le respecte. Este foarte important să rostești o rugăciune ca să fii ferit de toate relele.

„Cu umilinţa inimii şi cu evlavie venim noi, păcătoşii şi săracii, către tine, Sfântă slăvită fecioară şi Mare Muceniţă Irina, albina lui Hristos cea mult lucrătoare, care pe cuvintele Sfântului Duh, cele luminate şi mai dulci decât mierea şi fagurele, pe buzele tale le-ai purtat şi prin a lor dulceaţă şi lumină multe suflete ai îndulcit şi ai luminat; auzi-ne şi pe noi, nevrednicii, cei întristaţi şi apăsaţi de conştiinţa mulţimii păcatelor noastre, care, prin a noastră nesimţire şi lenevire, sporesc şi se întăresc, şi ca o rugină veche, prin obişnuinţă, cheltuiesc şi strică în toată vremea tăria şi frumuseţea sufletelor noastre. Şi de aceea, te rugăm pe tine, porumbiţa lui Hristos cea curată şi preablândă, care prin sfântă neprihănire ai zburat de pe pământ către acoperământul cerescului Vultur, nu ne uita pe noi cei nemernici şi cu totul neputincioşi, care ne zbatem, zăcând jos în această vale a plângerii şi a ispitirii, şi care îndrăznim a te pune pe tine mijlocitoare, sfântă fecioară, către Preabunul şi Preacuratul tău Mire, Hristos. Ia aminte la toţi cei care cu credinţă şi cu dragoste alergăm către tine la vreme de necaz şi de primejdii.

Ştim că tu ai mare îndrăzneală către Preabunul nostru Mântuitor, pentru a Cărui dragoste ţi-ai pus sufletul tău; de aceea credem fără de îndoire că la toată cererea spre folosul nostru vei fi ascultată de Preamilostivul Dumnezeu pe Care roagă-L să ne povăţuiască pe noi pe calea mântuirii şi să ne sprijinească cu darul Său la vreme de ispite şi de încercări şi să ne acopere cu a Sa milă de toate primejdiile văzuţilor şi nevăzuţilor vrăjmaşi. Să ne trimită frica Sa în inimile noastre, că prin ea să vieţuim cu trezvie şi cu luare aminte, spre a scăpa de veşnicele munci şi a dobândi bucuria cea necuprinsă de minte şi fără de margini şi să slăvim împreună cu tine, Sfântă fecioară, pe Dumnezeul nostru, Cel închinat în Sfânta Treime, pe Tatăl, pe Fiul şi pe Duhul Sfânt, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”, este rugăciunea pe care trebuie să o spui în această zi importantă.

Sfânta Irina reprezintă o sărbătoare mare și există mai multe tradiții și obiceiuri de care credincioșii trebuie să țină cont. Gopodinelor le este interzis să spele, să calce sau să facă orice altă treabă prin gospodărie. Ca să ai parte de spor în casă, astăzi trebuie să te dedici rugăciunilor.

Se spune că Sfânta Mare Muceniță Irina este invocată de ce care își doresc o căsătorie fericită cât mai curând. În Grecia, es ete recunoscută ca fiind și sfânta ocrotitoare a polițiștilor.

ADVERTISEMENT