Life

Calendar ortodox 5 octombrie 2021. Ce Sfinți sunt sărbătoriți marți

Biserica Ortodoxă cinstește mai mulți Sfinți marți, în data de 5 octombrie 2021, sărbătoarea fiind trecută cu cruce neagră în calendarul ortodox.
04.10.2021 | 22:34
Calendar ortodox 5 octombrie 2021 Ce Sfinti sunt sarbatoriti marti
Calendar ortodox 5 octombrie 2021. Ce Sfinți sunt sărbătoriți astăzi. Sursa foto: calendarortodox.ro
ADVERTISEMENT

Printre cei amintiți în calendar, pe 5 octombrie, se numără Sfânta Haritina, Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu, Sfânta Muceniță Metodia din Kimolo sau Sfânta Muceniță Mamelta.

Tot în această zi mai sunt pomeniți Sfântul Mucenic Dionisie, episcopul Alexandrei și Sfântul Cuvios Evdochim Vatopedinul, din muntele Athos.

ADVERTISEMENT

Calendar ortodox 5 octombrie 2021. Cine au fost Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu

Sfinții Cuvioşi Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu sunt prăznuiți în fiecare an pe data de 5 octombrie, după ce au ajuns în calendar și au fost canonizați mulțumită Sfântului Sinod reunit în data de 25 februarie 2016.

La fel ca mulți alți sihaștrii și aceștia doi au mers pe Muntele Coziei, unde au devenit călugări desăvârșiți, iubitori de nevoință și de viață pustnicească. Ei s-au pregătit din timp pentru post și rugăciune.

ADVERTISEMENT

Au ascultat și au dat citire Scripturilor, reușind să cunoască Psaltirea pe de rost. Și-au construit inițial bordeie, dar în cele din urmă au luat decizia de a săpa chilii în stânca muntelui, unde au trăit ani buni în post și rugăciuni.

În perioada respectivă Sfinții Cuvioşi Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu au răbdat la foame și la frig. Suferințele nu s-au oprit aici, dar nu au cedat nicio secundă ispitelor puse la calea de viclenii diavoli. Așa viața lor sfântă și curată a ajuns să fie cunoscută.

ADVERTISEMENT

Sfânta Haritina, pomenită la rândul ei pe 5 octombrie 2021

Sfânta Haritina, care este pomenită în aceeași zi, a trăit în vremea împăratului Dioclețian (284-305), după ce a rămas orfană de mică. A fost botezată de creștinul Claudiu, fiind chemată pentru asta la judecată înaintea tribunalului.

Domeție, drăgătorul împărătesc, a supus-o la chinuri groaznice pentru credința pe care o purta în inimă și în suflet. A fost tunsă și i s-au pus cărbuni aprinși pe cap, dar a reușit să scape nevătămată. Ulterior, a fost aruncată în mare.

ADVERTISEMENT

Dumnezeu nu a lăsat-o la greu și a scos-o la liman, dar pentru că nicio pedeapsă nu i-a adus sfârșitul împăratul a hotărât ca niște desfrânați să o necinstească și să-i întineze trupul.

În momentul în care stătea în genunchi, la rugăciune, sufletul Sfintei Haritina a părăsit trupul și s-a înălțat la Împărăția Cerurilor.

Rugăciune. Troparul Sfintei Mucenițe Haritina, glasul al 4-lea

„Mieluşeaua Ta, Iisuse, Haritina, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău.

Și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre”.

ADVERTISEMENT
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la...
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la 20 de ani frumoasa Alessia
Alimentele pe care ar trebui să le eviți cu orice preț și care...
Alimentele pe care ar trebui să le eviți cu orice preț și care îți „otrăvesc în mod activ” organismul, conform unui medic cardiolog VIDEO
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare...
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare a tânărului înfiat de patronal FCSB!
Aproape toată ţara intră de la ora 12.00 sub avertizări cod galben şi...
Aproape toată ţara intră de la ora 12.00 sub avertizări cod galben şi portocaliu de furtuni. Ploi, grindină şi vijelii până joi dimineaţă
Ţi se rupe inima! Ce face Leonard Doroftei în fiecare zi când ajunge...
Ţi se rupe inima! Ce face Leonard Doroftei în fiecare zi când ajunge în România! Cum uită că a fost umilit în Ploieşti
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a...
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a fost criticat că este Gay: „Și cu femei, și cu bărbați...”
SENIORII care se pot PENSIONA cu 10 ANI mai DEVREME
SENIORII care se pot PENSIONA cu 10 ANI mai DEVREME
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile...
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile fotbalistului
Laura Lavric ar fi lovit un coleg la o nuntă. Autoritățile anchetează situația
Laura Lavric ar fi lovit un coleg la o nuntă. Autoritățile anchetează situația
Medana Oprea, internată de urgență. Ce probleme are soția lui Alin Oprea. ”I-am...
Medana Oprea, internată de urgență. Ce probleme are soția lui Alin Oprea. ”I-am lăsat lui Alin un mesaj vocal, plângând”
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin...
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin Ghiță a fost numit director general pe 12 februarie 2023
Rezultate admitere liceu 2024. Elevii află, astăzi, dacă au intrat sau nu la...
Rezultate admitere liceu 2024. Elevii află, astăzi, dacă au intrat sau nu la liceul dorit