Life

Calendar Ortodox 6 august 2022. Sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși: Schimbarea la Față a Domnului

Schimbarea la Față a Domnului este trecută în calendarul ortodox în data de 6 august 2022. Probojenia, așa cum mai este cunoscută în popor sărbătoarea, are loc anual.
05.08.2022 | 13:26
Calendar Ortodox 6 august 2022 Sarbatoare importanta pentru crestini ortodocsi Schimbarea la Fata a Domnului
Calendar ortodox pentru 6 august 2022. Schimbarea la Față a Domnului. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Calendarul ortodox ne arată că pe 6 august 2022 are loc o sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși, și anume Schimbarea la Față a Domnului. Ziua aduce pentru credincioșii de pretutindeni dezlegare la pește.

Calendar ortodox pentru 6 august 2022. Schimbarea la Față a Domnului

Schimbarea la Față a Domnului, prăznuită în fiecare an, reprezintă un eveniment descris de evangheliile sinoptice. Iisus Hristos a fost văzut într-o altă lumină de apostoli pe Muntele Tabor, când a strălucit la propriu.

ADVERTISEMENT

Din Scriptură aflăm că Mântuitorul i-a avut alături pe Petru, Iacov și Ioan și s-a schimbat înaintea lor. A strălucit ca soarele, iar veșmintele sale s-au făcut albe ca lumina demonstrând că este Fiul lui Dumnezeu.

În acel moment ucenicii au căzut cu fața la pământ și s-au înspăimântat. Minunea s-a săvârșit cu câteva zile înainte de patimile Mântuitorului, în anul 33 de la nașterea Sa, în scopul de a întâri credința apostolilor.

ADVERTISEMENT

Concret, evenimentul le-a transmis oamenilor să nu se tulbure atunci când vor vedea patimile, moartea și îngroparea lui Iisus Hristos.

Primele imagini iconografice sunt din secolul al VI-lea, potrivit Bisericii Ortodoxe. Mai exact este vorba de mozaicul din Biserica Sfântului Apolinarie din Ravenna și cel din Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Sinai.

ADVERTISEMENT

Tradiții și obiceiuri pentru Schimbarea la Față a Domnului

Schimbarea la Față a Domnului este o sărbătoare care aduce o serie de tradiții și obiceiuri. Praznicul se amintește că în data de 6 august rândunelele se pregătesc de plecare, odată cu berzele care le ajută să traverseze oceanul în siguranţă, purtându-le în spate.

O veche tradiție populară ne spune că e bine să evităm călătoriile chiar și pe distanțe scurte pentru că există riscul să ne rătăcim drumul spre casă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, sărbătoarea marchează începutul toamnei. Oamenii nu au voie să se scalde în apele curgătoare, să spele rufe sau să arunce lăturile în curte. Fetele nu se spală pe păr pentru că nu le mai crește.

Se spune că cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum înainte încep să se uscuce. Cine mănâncă struguri înainte de Schimbarea la Față a Domnului va avea dureri de burtă.

Persoanele care nu-și văd umbra capului la răsăritul capului, în dimineața praznicului, vor muri până la sfârșitul anului. E bine să nu te cerți cu nimeni în această zi și să te împaci cu cei cu care te-ai certat până acum.

Rugăciune puternică pentru Schimbarea la Față a Domnului

„Doamne Iisuse Hristoase, mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi : Petru , Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi.

La ceas  de mare sărbătoare te  rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău, trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca  mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu.

 Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul  luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit  de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că  viața mea va fi în continuare un coșmar. Ajută-mă Doamne Hristoase să mi se împlinească și marea mea dorință…

Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie”. Amin.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Locurile în care n-ai voie să parchezi niciodată. Riști amenzi mari
Locurile în care n-ai voie să parchezi niciodată. Riști amenzi mari
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori