Life

Calendar Ortodox 6 decembrie 2022. Sărbătoare cu cruce roșie: Sfântul Nicolae

Calendar ortodox. Credincioșii au parte de un eveniment important pe data de 6 decembrie 2022. Cine a fost Sfântul Nicolae.
05.12.2022 | 13:06
Calendar Ortodox 6 decembrie 2022 Sarbatoare cu cruce rosie Sfantul Nicolae
Calendar ortodox. Credincioșii au parte de un eveniment important pe data de 6 decembrie 2022. Cine a fost Sfântul Nicolae. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Calendar Ortodox 6 decembrie 2022. Sărbătoare cu cruce roșie: Sfântul Nicolae este pomenit de creștinii ortodocși din lumea întreagă, fiind unul dintre cei mai cunoscuți și mai iubiți Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe.

Calendar ortodox. Credincioșii au parte de un eveniment important pe data de 6 decembrie 2022. Cine a fost Sfântul Nicolae

Potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Ierarh Nicolae este cinstit de credincioși în fiecare an pe 6 decembrie. Sărbătoarea este trecută în calendar cu cruce roșie și este o zi de post, fiind vorba de un ierarh născut în jurul anului 280.

ADVERTISEMENT

A venit pe lume în localitatea Patara Lichiei (astăzi Kocademre, Turcia) și a fost unul dintre cei mai iubiți Sfinți ai Bisericii Ortodoxe. De-a lungul existenței sale s-a făcut pe sine chip al smereniei și al sărăciei.

În plus, a slujit lui Dumnezeu și semenilor săi nu doar până în ultimul ceas al vieții sale, ci și până în zilele noastre. Sfântul Nicolae este cunoscut drept ocrotitor al celor acuzați pe nedrept, al comercianților și al călătorilor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, este recunoscut fiind protectorul fetelor nemăritate și al mireselor și în mod special al copiilor mici. De altfel se știe că în noaptea de 5 spre 6 decembrie vine și aduce cadouri celor care au fost cuminți.

Sfântul Ierarh Nicolae, minuni

Sfântul Ierarh Nicolae a făcut de-a lungul existenței sale foarte multe minuni, dar avea să fie cinstit abia la începutul secolul al VI-lea, la peste 200 de ani de la adormirea lui în Domnul. A trecut la cele veșnice în jurul anului 345.

ADVERTISEMENT

Numele său a fost menționat pentru prima oară într-un martirologiu român. În același secol, episcopul Nicolae din Pinara a înălțat o biserică care avea să fie închinată Sfântului Nicolae din Mira Lichiei.

Cultul său a început să se răspândească puternic în Apus începând cu secolul al X-lea. A fost rânduit spre cinstire în data de 6 decembrie pentru că în această zi i-a apărut în vis Sfântul Împărat Constantin cel Mare, cerându-i să-i ierte pe cei trei tineri nevinovați care urmau să fie omorâți a doua zi.

ADVERTISEMENT

Rugăciune către Sfântul Ierarh Nicolae

„O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguiește degrab a le ajuta.

Izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc pe ea și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește, prin sfintele tale rugăciuni, de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică.

Și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor.

Și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic ca prin mijlocirea ta, cu ajutorul, cu mila și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viață liniștită și fără de păcat, ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicim. Amin”.

ADVERTISEMENT