Life

Calendar ortodox 6 ianuarie 2021. Boboteaza. Ce este bine să faci de Botezul Domnului

05.01.2021 | 17:05
Calendar ortodox 6 ianuarie 2021 Boboteaza Ce este bine sa faci de Botezul Domnului
Calendar ortodox 6 ianuarie 2021. Boboteaza. Ce este bine să faci de Botezul Domnului Sursa foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Boboteaza sau Botezul Domnului se sărbătorește pe fiecare an la data de 6 ianuarie atât de către Biserica Ortodoxă, cât și ce cea Catolică. Tradițiile și obiceiurile spun că e bine să faci sau să nu faci unele lucruri în această zi.

Alături de Sfântul Ioan Botezătorul, prăznuit în data de 7 ianuarie, Boboteaza, care mai este numită și Teofania, Epifania sau Arătarea Domnului, încheie perioada celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă, începută în Ajunul Crăciunului.

ADVERTISEMENT

Este una dintre cele mai importante sărbători creștine și amintește de momentul în care Sfântul Ioan Botezătorul l-a botezat pe Iisus, pe când acesta avea de 30 de ani, în apele râului Iordan.

Calendar ortodox 6 ianuarie 2021. Boboteaza. Ce este bine să faci de Botezul Domnului. Tradiții, obiceiuri și superstiții

În funcție de zona țării, tradițiile spun că e bine să faci anumite lucruri, care vor aduce noroc, sănătate sau belsug în anul care a început. Poate unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri, la nivel național, este cel al aruncatului unei cruci apa sfințită. Cu ocazia Bobotezei sunt sfințite toate apele, iar bărbatul ce reușește să ajungă primul la respectiva cruce va avea noroc pe tot parcusul anului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cei ce se vor stropi sau scufunda în apele sfințite vor fi feriți de rele și sănătoși. În schimb, nu e bine să speli rufe sau să te speli pe cap, spunându-se în folclor că aduce murdările apelor.

Credicioșii primesc sticle cu agheasmă, iar aceasta este păstrată pentru leacuri, având proprietăți tămăduitoare, dar și protectoare pentru gospodăriile lor. Se spune că în momentul în care apele sunt sfințite, diavolii vor ieși din ascunzișuri și vor fugi.

ADVERTISEMENT

Agheasma va proteja casele oamenilor de diavol, dar și de alte nenorociri, boli, paraziți sau șerpi. În plus, e bine să nu fie haine la uscat, pentru că dracii s-ar putea ascunde în ele. Un alt obicei povesteste despre aranjatea unei mese speciale, cu 12 feluri de bucate ce vor fi sfințite de preot. Ce rămâne de la această masă se va împărți animalelor din gospodărie, iar acestea vor fi protejate de rele pentru întreg anul și vor fi productive.

Apa și busuiocul, folosit de preoți pentru sfințire, sunt elemente reprezentative ale acestei sărbători. Tradițiile spun că fetele ce vor dormi cu o crenguță de busuioc sub pernă își vor visa ursitul în noaptea de Bobotează. În alte zone din țară, fetele care vor să-și cunoască în vis bărbatul destinat, își vor lega un fir roșu de mătase de degetul inelar.

ADVERTISEMENT

Pentru a avea noroc tot anul, în unele zone ale țării, trebuie să te lași „iordănit”. Un grup de tineri merg prin sate și iau oamenii întâlniți pe sus, îi stropesc cu apă sfințită, păstrată într-o găleată, îi aruncă în aer și îi prind înapoi în brațe. Unul dintre ei are rolul de preot în grup, el este cel ce folosește un mănunchi de busuioc pentru a stropi oamenii.

Fetele sau femeile ce vor cădea pe gheață în ziua Botezului Domnului, pot fi sigure că se vor căsători în anul respectiv, conform tradiției populare, iar, în unele regiuni, integrarea femeilor recent măritate în comunitatea soțiilor se face prin udarea lor cu apă de la fântână sau de la un râu.

ADVERTISEMENT