News

Calendar ortodox 6 iulie 2019! Sfinte Sisoe, ce sărbătoare!

05.07.2019 | 15:24
Calendar ortodox 6 iulie 2019 Sfinte Sisoe ce sarbatoare

Calendarul ortodox îl prăznuiește pe 6 iulie pe Sfântul Sisoe cel Mare. Acesta a fost ucenicul Sfântului Antonie cel Mare, de la care a învățat multe într-ale Domnului Hristos. A primit de la Dumnezeu puterea de a vindeca bolnavii și chiar de a învia morții! Dracii fugeau din calea lui Sisoe, deoarece rugăciunile sale erau puternice. Chiar a scăpat sufletele a doi ucenici de-ai săi chinuite de Satana!

Calendarul ortodox în prăznuiește pe 6 iulie pe Sfântul Sisoe cel Mare

Sfântul Sisoe s-a nevoit în pustia Egiptului vreme de 72 de ani. Cuviosul Sisoe postea atât de mult, încât ajungea să nu mănânce nimic timp de mai multe zile. Într-una din zile, un om se îndrepta cu fiul său spre chilia Sfântului Sisoe pentru a lua binecuvantare. Pe drum, copilul mic a murit, însă tatăl, și-a continuat drumul până la bătrânul Sisoe, fără a-și abandona copilul mort. A intrat în chilia acestuia cu fiul său în brațe. A căzut la pământ pentru a fi binecuvantat. După acest gest, tatăl s-a ridicat, lăsându-l pe copil la picioarele Sfântului Sisoe.

Bătrânul, necunoscând că fiul acestuia este mort, i-a spus:- Ridică-te și du-te afară! După ce a rostit aceste cuvinte, copilul s-a ridicat și a ieșit. În urma acestei minuni, tatăl i-a spus Cuviosului Sisoe cele petrecute cu fiul său, iar bătrânul i-a spus să nu vestească nimănui despre cele petrecute până la moartea sa.

Calendar ortodox 6 iulie
Calendar ortodox 6 iulie

Cuviosul Sisoe a trecut la cele veșnice în anul 429

Un frate l-a intrebat pe avva Sisoe: „Daca suntem intr-o calatorie si calauza ne rataceste, trebuie sa-i atragem luarea-aminte?“. Batranul zice: „Nu“. Fratele intreaba: „Sa-l lasam atunci sa ne rataceasca?“. Batranul zice: „Dar ce sa faceti, sa luati un ciomag si sa-l bateti? Eu am cunoscut cativa frati care calatoreau sprin pustiut si calauza lor i-a ratacit, noaptea. Erau doisprezece si toti stiau ca s-au ratacit si fiecare se lupta cu sine, ca sa nu spuna. Cand s-a facut ziua, calauza si-a dat seama ca au gresit drumul si le-a zis: «Iertati-ma, ne-am ratacit». Toti i-au zis: «Stiam, dar am tacut». El a fost uluit si le-a zis: «Fratii se stapanesc pana la moarte, ca sa nu vorbeasca». Si L-a slavit pe Dumnezeu. Bucata de drum pe care o ratacisera era de douasprezece mile“.

Iarăşi un alt frate a întrebat pe stareţ, zicând: „Ce voi face, părinte, căci am căzut în păcat?” Stareţul a răspuns: „Scoală-te, fiule, şi te vei mântui”. Zis-a fratele: „Dar după sculare, iarăşi am căzut”. Stareţul a zis: „Scoală-te iarăşi”. Fratele i-a zis: „Apoi până când va fi căderea şi scularea mea?” Stareţul a răspuns: „Până ce sfârşitul te va ajunge şi te va găsi ori în cele bune ori în cele rele. Deci totdeauna se cade să petrecem în sculare, ca într-aceea să ne ajungă sfârşitul”.

Sfântul Sisoe a murit înconjurat de ucenicii săi, care l-au vpzut cum s-a luminat la față, chiar înainte de a merge la Domnul. Aceștia l-au înrebat cu cine vorbește, iar Sfântul Sisoe le-a răspuns: „Iată, au venit îngerii să mă ia, şi mă rog lor, ca să mă lase puţin să mă pocăiesc”. Îndată ce şi-a dat duhul său Domnului, s-au făcut nişte fulgere şi chilia aceea a sa s-a umplut de bună mireasmă.

De ce este pomenit Sfântul Sisoe atât de mult și în zilele noastre

Sisoe avea o soră, mamă a şase copii, dintre care cinci au fost răpiţi de către demoni. Aflând drama surorii sale, Sfântul a alergat după diavol, silindu-l să elibereze pe copii. În încheiere este invocat un testament verbal al Sfântului: „Unde se va citi povestea aceasta şi va fi pomenit numele său, diavolul nu se va apropia. Eu mă fac muscă – zice duhul necurat – eu mă fac păianjen, eu mă fac ogar şi toate nălucirile văzute şi nevăzute şi merg de smintesc femeile şi iau copiii şi am 19 nume… Dar unde voi găsi numele lui Sisoe, nu mă voi apropia de acea casă, la şapte mile voi fugi, nici de nimeni câţi vor fi în acea casă, până va fi cerul şi pământul”. De aceea este invocat Sfântul Sisoe ori de câte ori putem, pentru a-l ține pe necurat departe!

Tot astăzi, facem pomenirea:
– Sfintei Mucenite Lucia, fecioara, si a lui Rix, vicarul;
– Sfinților 24 de mucenici care împreuna cu Lucia și cu Rix au mărturisit pe Hristos;
– Sfintitului Mucenic Astie, episcopul Dirahiei;
– Sfinților Arhip și Filimon;
– Sfinților Mucenici Apolonie, Alexandrion, Epimah și Onisim.