News

Calendar ortodox 6 iunie. Înălţarea Domnului, sărbătoare cu cruce roşie

05.06.2019 | 19:52
Calendar ortodox 6 iunie Inaltarea Domnului sarbatoare cu cruce rosie
Sărbătoare mare în calendarul ortodox pe 6 iunie: Înălţarea Domnului

Anul acestea, pe 6 iunie, se sărbătoreşte Înălţarea Domnului, sărbătoare cu cruce roşie conform calendarului ortodox. Tot astăzi, mai sunt prăznuiţi şi Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Mănăstirii Dalmaţilor, Sfântul Mucenic Ghelasie, Sfânta Muceniță Valeria şi Sfântul Cuvios Visarion. Odată cu sărbătoarea Înălţării Domnului este sărbătorită şi Ziua Eroilor, prilej pentru a-i cinsti pe cei care s-au jertfit pentru patrie.

Înălţarea Domnului, marcată cu cruce roşie în calendarul ortodox. pe 6 iunie

Înălțarea are loc la 40 de zile după Paște, iar în tot acest timp se spune că Isus Hristos a stat pe pământ în chip de om și în ultima zi s-a înălțat la Ceruri și șade de-a dreapta Tatălui. În  Ziua Înălțării se oferă drept pomană lapte dulce, fiert cu păsat și mături pentru că mătura simbolizează nevoia de curățare, iar aici, având în vedere că vorbim despre un moment sfânt. Totodată, în această zi nu se munceşte şi nu este bine să te cerţi cu nimeni.

Ziua Eroilor este sărbătorită în toate mănăstirile și bisericile ortodoxe din țară și de peste hotare. Credincioșii schimbă salutul de la Paște cu „Hristos s-a Înălțat”, iar răspunsul este „Adevărat s-a Înălțat”. Doar în această zi se mai pot face ouă roşii.  Se spune că cine vopsește ouă în această zi, dimineața, înainte de slujbă, va avea parte de sănătate, iar familia va fi ferită și ea de boli. Tradiţia mai spune şi că este bine să te împaci cu persoanele cu care te-ai certat de la Paște încoace.

oua rosii
Calendar ortodox 6 iunie: În ziua de Înălţarea Domnului se mai pot face ouă roşii foto: youtube.com

Rugăciunea de Înălţarea Domnului

“Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Cel Ce, pogorându-Te din cer la cele de pe pământ ca om, ai înălţat, ca un Dumnezeu milostiv, firea noastră cea căzută, Cel Care apoi ai străbătut tăria cerului şi ne-ai unit pe noi cu Tatăl, la Tine cădem cu smerenie şi ne rugăm, Mântuitorule: trimite peste noi toţi Duhul Tău cel dătător de har, de lumină, de iubire şi de pace lăuntrică! Goneşte de la noi, ticăloşii, gândurile rele care ne tulbură, căci ştii, Cunoscătorule de inimi, cât de mare este războiul lăuntric la care suntem supuşi. Vindecă rănile noastre sufleteşti şi luminează ochii cugetelor noastre!  

Tu ştii că însetează de Tine inimile noastre ca un pământ uscat! Aşadar, trimite harul Tău, Doamne, ca să ne sature foamea şi să ne adape setea, căci pe Tine Te dorim şi de Tine însetăm, Lumina Adevărului, Dătătorul mântuirii. Ajută-ne, Doamne, să ne trezim din somnul greu al păcatului şi să ne înălţăm cugetele şi simţirile noastre la cer, pentru a ne împărtăşi şi noi de bucuria veacului ce va să fie. Amin!”.