Life

Calendar Ortodox 7 ianuarie 2022. Sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși: Sfântul Ioan

Calendar Ortodox 7 ianuarie 2022. Ce semnificație are sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul și de ce este atât de importantă pentru creștinii ortodocși
06.01.2022 | 14:26
Calendar Ortodox 7 ianuarie 2022 Sarbatoare importanta pentru crestini ortodocsi Sfantul Ioan
Creștinii ortodocși sărbătoresc, în data de 07 ianuarie, pe Sfântul Ioan Botezătorul. sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În fiecare an, în data de 07 ianuarie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Mântuitorul Iisus Hristos în râul Iordanului. Ce obiceiuri trebuie respectate în această zi?

Calendar Ortodox 7 ianuarie 2022. Sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși: Sfântul Ioan

Ziua de 07 ianuarie este una extrem de importantă pentru creștinii ortodocși. Aceștia prăznuiesc botezul lui Iisus Hristos în râul Iordanului, de către Ioan Botezătorul.

ADVERTISEMENT

În această zi sfântă, Iisus Hristos s-a dus pe malul Iordanului, unde Ioan îi boteza pe cei prezenți. Când l-a văzut pe Iisus Hristos, Ioan Botezătorul, luminat de Duhul Sfânt, și-a dat seama imediat că este Fiul lui Dumnezeu.

Potrivit Evanghelistului Matei, Mântuitorul a venit din Galileea la râul Iordan și i-a cerut lui Ioan să îl boteze și pe el. Ioan Botezătorul i-ar fi răspuns lui Iisus că el ar trebui să fie botezat de Mântuitorul.

ADVERTISEMENT

Iisus Hristos i-a spus acestuia că așa se cuvine și, prin urmare, Ioan l-a botezat pe Fiul Domnului.

Cine a fost Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul s-ar fi născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Naşterea acestuia a avut loc cu şase luni înaintea naşterii lui Iisus.

ADVERTISEMENT

Venirea lui pe lume a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. În primă instanță, Zaharia nu a crezut acest lucru, astfel că a rămas mut până în momentul în care Elisabeta a născut.

Sfântul Ioan Botezătorul este văzut ca fiind cel mai important profet. Scrierile arată că Ioan a început să anunțe evenimentele care urmau să se întâmple cam în această perioadă. Mulți oameni erau uimiți de învățăturile acestuia și ascultau cu mare interes tot ce spunea profetul.

ADVERTISEMENT

Potrivit cărților sfinte, Ioan Botezătorul le reamintea constant oamenilor că se apropie împărăția cerurilor și îi pregătea pentru venirea Fiului lui Dumnezeu, Mântuitorul Iisus Hristos. Din acest motiv, Ioan Botezătorul este numit și Înaintemergătorul.

Cel mai important moment al activităţii sale de profet este întâlnirea cu Iisus, la malul râului Iordan. Duhul Sfânt se pogoară asupra lui, sub înfățișarea unui porumbel, Ioan Botezătorul dându-și seama că a venit Mesia, cel despre care a tot vorbit.

Ioan Botezătorul a murit într-un mod tragic. Predicile sale au atras antipatii, iar una dintre ele i-a adus sfârșitul.

Acesta susținea îndreptarea moravurilor, dreptatea, cinstea și buna convieţuire. Din cauza faptului că l-a acuzat de incest pe Irod Antipa, regele Iudeii, Ioan Botezătorul a fost încarcerat. La cererea soției lui Irod, Irodiada, dar și a fiicei vitrege a acestuia, Salomeea, marele profet a fost decapitat.

Ce obiceiuri trebuie respectate de ziua Sfântului Ioan Botezătorul

Tradiția spune că, în dimineaţa zilei 07 ianuarie, fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă. În acest fel, va fi ferit de boli tot anul.

În anumite zone, în această zi, există obiceiul numit “Iordănitul femeilor”. Este, mai precis, o petrecere a nevestelor. Acestea se adună la o gazdă, iar fiecare aduce alimente şi băutură, urmând apoi să petreacă până a doua zi de dimineaţă.

Un alt obicei care are loc în data de 07 ianuarie este “Iordăneala”. Acesta este un fel de colind. Tradiția spune că mai mulți tineri care iau agheasmă de la Bobotează, de la preot, se duc în dimineaţa zilei de 07 ianuarie la biserică, iar după terminarea slujbei aceștia îi stropesc pe toți cei care le ies în cale, pe care îi și colindă. La rândul lor, oamenii colindați trebuie să-i răsplătească pe tineri cu bani.

ADVERTISEMENT