News

Calendar ortodox 7 iunie 2019. Este pomenit Sfântul Teodot

06.06.2019 | 15:36
Calendar ortodox 7 iunie 2019 Este pomenit Sfantul Teodot
Calendar ortodox 7 iunie 2019. Sursa foto: doxologia.ro

În calendarul ortodox vineri, 7 iunie 2019, este pomenit Sfântul Teodot, cel care îi proteja pe creștinii prigoniți în Cetatea Ancirei Galatei și este unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin ortodox. Acesta a fost episcop al Bisericii din Ancira Galatei, la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea.

Calendar ortodox 7 iunie 2019: Cine a fost Sfântul Teodot

Teodot îi avea sub protecție pe creștinii care au scăpat de persecutori în acea vreme, căci oamenii care își manifestau credința în Dumnezeu erau chinuiți și, în cele mai multe cazuri, omorâți. În perioada în care episcopul din Ancira Galatei conducea Biserica, șapte fecioare au fost aruncate în apă și s-au înecat.

Una dintre ele, fecioara Tecusia, i-a apărut în vis lui Teodot și i-ar fi spus să le scoate pe fete din apă. Acesta a mers să îi îndeplinească dorința Tecusiei, cea care i-a apărut în vis în timpul nopții, împreună cu un credincios. Fecioara și-a dorit să fie îngropată, iar Teodot, însoțit de acel om, a fost trădat și turnat la judecător.

Sfântul Teodot, pomenit pe 7 iunie în calendar. Sursa foto: AlbaiuliaQR

Rugăciunea către Sfântul Teodot

Sfântul Teodot a fost prins și a primit mucenicia prin tăierea capului. Acesta a devenit de atunci una dintre figurile principale ale creștinismului și este sărbătorit an de an pe 7 iunie. Tot în această zi sunt pomeniți și Sfânta Zenaida, Sfântul Licarion, Sfântul Cuvios Ștefan, Sfânta Sebastiana, Sfântul Cuvios Daniel de la Sketis (Egipt) și Sfântul Tarasie.

Iată și rugăciunea către Sfântul Teodot care se spune pe 7 iunie:  ”Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge, Sfinţite Mucenice Teodot, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Adâncul Mării Roşii, cu picioare neudate, trecându-l pedestru Israel cel de demult, cu mâinile lui Moise în chipul Crucii, puterea lui Amalec în pustiu a biruit. Năzuinţele tale, mucenice, le-ai îndreptat către Dumnezeu, ale Cărui Porunci păzindu-le te-ai făcut ierarh şi cu sângele mu­ceniciei, cu adevărat ai strălucit.

Dumnezeieşte şi cu bunăcuviinţă petrecând, prin nevoinţele înfrânării ai omorât porni­rile trupului şi ai dobândit via­ţă, cel ce eşti podoaba ierarhi­lor şi desăvârşirea mucenicilor. Duhul Sfânt sălăşluindu-Se în inima ta cea înţeleaptă, din pruncie te-ai arătat drept, plin de milă şi blând, Dumnezeiescule ierarh, Sfinţite Mucenice Teodot”