News

Calendar ortodox 7 mai. Arătarea semnului Sfintei Cruci de la Ierusalim. Este pomenit și Sfântul Mucenic Maxim

06.05.2019 | 16:30
Calendar ortodox 7 mai Aratarea semnului Sfintei Cruci de la Ierusalim Este pomenit si Sfantul Mucenic Maxim
ADVERTISEMENT

Conform calendarului creștin ortodox, pe 7 mai, preoții, în bisericii, țin slujba despre arătarea semnului Sfintei Cruci de la Ierusalim, un eveniment important din punct de vedere religios. Pe 7 mai sunt pomeniți și Sfinții Mucenici Maxim, Acachie, Codrat și Nil Sorski, printre alții. În continuare se spune ”Hristos a înviat” în biserici până la Înălțare.

Calendar ortodox marți, 7 mai 2019: Arătarea Sfintei Cruci

Acest eveniment religios s-a produs pe 7 mai în anul 351, într-o dimineață. Marea minune a avut loc în perioada împăratului Constantin. Crucea luminoasă i-a surprins pe toți prin măreția ei: se întindea, pe cer, de la Golgota la Muntele Măslinilor. Distanța dintre cele două puncte geografice este de aproximativ 9 kilometri.

ADVERTISEMENT

Acest eveniment important pentru lumea creștină nu a fost unul de scurtă durată. Crucea a luminat cerul timp de 7 zile, apoi a dispărut. Această arătare a crucii de la Ierusalim i-a făcut pe mulți eretici să plece la biserică și să îi ducă slavă lui Dumnezeu prin multe rugăciuni și păreri de rău pentru păcatele lor.

Ziua de 7 mai este dedicată și Sfântului Maxim. Sursa foto: hepta.ro

Ce sfinți sunt pomeniți pe 7 mai 2019

În urma arătării mulți oameni s-au convertit la creștinism, printre care și eretici arieni, considerați cei mai periculoși pentru creștini în acea vreme. Tot pe 7 mai sunt pomeniți în Biserica Creștin Ortodoxă mai munți sfinți și mucenici. În total, sunt 6 sfinți și mucenici care vor fi pomeniți în această zi.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre: Sfântul Mucenic Maxim, Mucenicul Acachie, Mucenicul Codrat, Sfântul Nil Sorski, Sfântul Rufin și Sfântul Ioan Psihăitul. Se fac slujbe normale și se continuă pomenirea minunii învierii lui Iisus Hristos, căci timp de 40 de zile de la Înviere continuă să se spună ”Hristos a înviat”.

În ziua sărbătorii Înălțării Domnului se va schimba sintagma cu ”Hristos s-a înălțat” și se va răspunde la fel ca la înviere cu „Adevărat s-a înălțat!”. Anul acesta, Înălțarea are loc pe 30 mai. Cealaltă Înălțare, a Sfintei Cruci, se sărbătorește abia pe 14 septembrie.

ADVERTISEMENT