Life

Calendar ortodox 7 septembrie: Trei sfinți sunt pomeniți astăzi. Sărbătoare cu cruce neagră

Calendar ortodox 7 septembrie. Trei sfinți importanți sunt pomeniți astăzi. Este sărbătoare cu cruce neagră.
07.09.2021 | 08:34
Calendar ortodox 7 septembrie Trei sfinti sunt pomeniti astazi Sarbatoare cu cruce neagra
Calendar ortodox 7 septembrie: Trei sfinți sunt pomeniți astăzi. Sărbătoare cu cruce neagră. Sursa foto: ziarullumina.ro
ADVERTISEMENT

Trei sfinți sunt pomeniți astăzi, 7 septembrie, în calendarul ortodox. Este sărbătoare cu cruce neagră, cu o zi înainte de Nașterea Maicii Domnului.

Sfântul Mucenic Sozont, Sfântul Cuvios Simeon și Amfilohie de la Pângărați sunt cei trei sfinți pomeniți în această zi. De asemenea, credincioșii ar trebui să rostească o rugăciune în această zi.

ADVERTISEMENT

Calendar ortodox 7 septembrie: Trei sfinți sunt pomeniți astăzi. Sărbătoare cu cruce neagră

Conform calendarului ortodox pentru ziua de 7 septembrie, trei sfinți sunt pomeniți. Este vorba despre Sfântul Mucenic Sozont, Sfântul Cuvios Simeon și Amfilohie de la Pângărați, scrie antena3.ro.

Totodată, în această zi, este Înainte-prăznuirea Nașterii Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători pentru creștinii ortodocși.

ADVERTISEMENT

Sfântul Cuvios Simeon s-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-un sat din apropierea orașului Piatra Neamț. Acesta alege să se retragă la poalele muntelui Paru în anul 1432, undeva în apropierea Mănăstirii Bistrița.

Reușește să ridice, cu ajutorul lui Ștefan cel Mare, o biserică în cinstea Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorătorul de Mir.

ADVERTISEMENT

Sfântul Cuvios Simeon este nevoit să plece în Transilvania din cauza invaziei otomanilor din acea perioadă și își trăiește ultimii ani la Mănăstirea Casiva (1476).

Sfântul Cuvios Amfilohie s-a născut în anul 1487, în Țara de sus a Moldovei. A condus obstea Mănăstirii Pângărați timp de 56 de ani. Ieromonahul Anastasie de la Moldovița l-a cunoscut mai bine și a vorbit despre viața Cuviosului:

ADVERTISEMENT

„Din copilăria sa el s-a nevoit în viaţa călugărească, fiind mărturisit de toţi pentru faptele lui cele bune. Era scriitor foarte iscusit, postitor, răbdător şi ostenitor în toată nevoinţa duhovnicească”, a spus acesta.

Sfântul Mucenic Sozont era pastor în Locaonia, Asia Mică. În timp ce mergea la păscut cu turma sa, a ajuns în apropierea cetății Pompeiol, unde se obișnuia să se cintească o zeitate păgână din aur și argint.

Intrând în templul păgân, acesta a rupt mâna dreaptă a idolului, a vândut-o, apoi a împărțit săracilor banii obținuți.

Rugăciune puternică pentru ziua de 7 septembrie

„Sfinţilor Preacuvioşi Părinţi Simeon şi Amfilohie, primiţi a noastră rugăciune şi mijlociţi nouă mila Celui Preaînalt. Izbăviţi-ne cu rugăciunea voastră, Preacuvioşilor, de relele ce vin asupra noastră, ca neîncetat să vă lăudăm pe voi.

Ştiţi neputinţa firii noastre, dar şi credinţa noastră o vedeţi şi suspinurile noastre le auziţi; nu ne lăsaţi, Sfinţilor Părinţi, când alergăm la voi.

Rugaţi-vă Mântuitorului Iisus Hristos pentru noi, nevrednicii, să ierte greşelile noastre şi să ne dea dragoste curată şi putere a face tot binele spre slava Preasfântului Său nume.

Ne rugăm vouă: ajutaţi-ne, Sfinţi Părinţi, că deşi am greşit din ispita celui rău, dar cu inima zdrobită la voi alergăm să ne ocrotiţi de săgeata cea ucigătoare a vrăjmaşului care răneşte de moarte sufletele noastre.

Izbăviţi-ne de neputinţele noastre sufleteşti şi trupeşti, mijlociţi pentru Ţara în care v-aţi născut şi v-aţi desăvârşit, ocrotiţi mănăstirea întemeiată de voi şi pe toţi creştinii care aduc slavă, mulţumită şi închinăciune Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”, este rugăciunea care trebuie rostită în această zi, potrivit doxologia.ro.

ADVERTISEMENT