News

Calendar ortodox, 8 iunie: pomenirea aducerii moaștelor Sfântului Marelui Mucenic Teodor Stratilat

07.06.2019 | 16:34
Calendar ortodox 8 iunie pomenirea aducerii moastelor Sfantului Marelui Mucenic Teodor Stratilat
Calendar ortodox pentru ziua de 8 iunie. Sursa foto:antena3.ro
ADVERTISEMENT

8 iunie este o zi importantă pentru toți credincioșii, pentru că astăzi se săvârșește pomenirea  aducerii moaștelor Sfântului Marelui Mucenic Teodor Stratilat. Tot atunci, sunt prăznuiți și Sfinții Mucenici Nicandru și Marchian.

Calendar ortodox pentru ziua de 8 iunie: pomenirea aducerii moaștelor Sfântului mare Mucenic Teodor Stratulat

Astăzi, credincioșii din întreaga țară sărbătoresc aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratulat. Potrivit calendarului creștin-ortodox, „acesta a trăit în zilele lui Liciniu, născut fiind în Evhaita, de acolo trăgându-se cu neamul, şi petrecând în Heracleea ce se afla lângă Marea Neagră, fiind om frumos la trup, dar şi mai frumos la suflet, împodobit cu cuvântul şi cu cunoştinţa, şi cu cealaltă înţelepciune”.

ADVERTISEMENT

„Acesta trecând prin toate felurile de chinuri, lăsând la pământ fericitul său trup, izvor de tămăduiri izvorăşte pentru cei ce merg către dânsul cu credinţă. Iar sfântul său suflet petrece, şi locuieşte în ceruri. Aducere a cinstitului său trup prăznuim astăzi. Căci mutarea acestuia de la Heracleea la Evhaita, şi aşezarea lui în casa părintească a sfântului, după cum însuşi mucenicul a poruncit pentru aceasta lui Uar slugii sale, mai înainte de a i se tăia capul”.

Sfântul Mucenic Teodor Stratilat
Sfântul Mucenic Teodor Stratilat

Prăznuirea Sfinților Mucenici Nicandru și Marchian

Tot astăzi, creștin-ortodocșii îi prăznuiesc pe Sfinții Mucenici Nicandru și Marchian. Aceștia și-au dedicat întreaga viață propovăduirii cuvântului Domnului Iisus Hristos, în ciuda chinurilor și asupririlor la care au fost supuși, pentru a se lepăda de credință.

ADVERTISEMENT

Aceştia pentru mărturisirea în Hristos, pe vremea mai-marelui Maxim, fiind cercetaţi au fost puşi în închisoare. După aceasta iarăşi fiind chemaţi a se lepăda de Hristos, şi neplecându-se, au fost striviţi cu unghii de fier; după aceea au fost chinuiţi în multe chipuri, iar la sfârşit au primit moartea cea de sabie” , se arată în calendarul creștin ortodox.

De asemenea, ziua de 8 iunie marchează prăznuirea Sfintei Mucenițe Caliopia. Aceasta a trăit pe vremea împăratului  Deciu, potrivit calendarului. „ Fiind prinsă a fost silită să se lepede de dragostea şi de credinţa în Hristos. Dar întrucât cu tărie se ţinea de aceasta, a fost chinuită în felurite chipuri; apoi în urmă i s-a tăiat capul spre lauda Domnului nostru Iisus Hristos”.

ADVERTISEMENT