Life

Calendar ortodox 8 septembrie 2022: Nașterea Maicii Domnului, mare sărbătoare creștină! Este foarte bine să faci asta în această zi!

Nașterea Maicii Domnului, mare sărbătoare creștină! Este foarte bine să faci asta în această zi! Sunt mai multe tradiții și obiceiuri de respectat.
07.09.2022 | 10:21
Calendar ortodox 8 septembrie 2022 Nasterea Maicii Domnului mare sarbatoare crestina Este foarte bine sa faci asta in aceasta zi
Nașterea Maicii Domnului, mare sărbătoare creștină
ADVERTISEMENT

Nașterea Maicii Domnului, cunoscută și ca Sfânta Maria Mică, este sărbătorită pe 8 septembrie și este o zi de sărbătoare pentru creștinii ortodocși, care respectă o serie de tradiții și obiceiuri. Este una dintre cele mai importante sărbători creștine.

Ce reprezintă sărbătoarea nașterii Maicii Domnului

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este prăznuită anual la aceeași dată, și anume pe 8 septembrie. Este prima sărbătoare din anul bisericesc, care a început pe 1 septembrie. Sărbătoarea este trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox.

ADVERTISEMENT

Fecioara Maria s-a născut din părinți bătrâni, Ioachim și Ana, fiind rod al rugăciunii lor. Din acest motiv, ziua de 8 septembrie este importantă pentru femeile care își doresc copii.

Este cunoscut faptul că tatăl Fecioarei Maria era sămânța lui David. Mama acesteia era din cea a lui Aaron.

ADVERTISEMENT

Evenimentul venirii pe lume a Maicii Domnului este consemnat în cărțile de cult și în unele scrieri, cum ar fi Protoevanghelia lui Iacov, din secolul al II-lea.

Drepții Ioachim și Ana erau văzuți ca fiind blestemați de ceilalți din cauza faptului că nu aveau copii, așa că darurile aduse la templu de cei doi erau refuzate. Atunci au început să se roage pentru a avea un copil.

ADVERTISEMENT

Fecioara Maria a venit pe lume din doi părinți sterpi și înaintați în vârstă, dar care își doreau un copil.

Nașterea Maicii Domnului a fost stabilită în a opta zi din anul bisericesc întrucât cifra 8 simbolizează viața veșnică.

ADVERTISEMENT

Datorită Maicii Domnului s-a născut Iisus Hristos, Fiul Cel veșnic al lui Dumnezeu, care S-a întrupat, a învins moartea și a dăruit oamenilor viața veșnică în Împărăția Cerurilor.

Tradiții și obiceiuri de Nașterea Maicii Domnului

Ziua de 8 septembrie este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox, așa că sărbătoarea vine cu o serie de tradiții și obiceiuri pe care credincioșii ar trebui să le respecte ca să le meargă bine.

În ziua Nașterii Maicii Domnului este bine să mergi la biserică cu fructele toamnei (struguri și prune). Acestea trebuie să fie sfințite și apoi împărțite celor sărmani. Tot în această zi e bine să ții candela aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria.

Credincioșii ar trebui să se roage la Maica Domnului, în special femeile care vor să devină mame. Se spune că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, dar și a femeilor însărcinate. Acestea se pot ruga pentru sănătatea copilului care va veni pe lume.

În ziua de 8 septembrie nu se spală, nu se coase și nu se fac treburi prin gospodărie. Potrivit credinței populare, cei care muncesc atrag răul asupra casei.

Nu se aprinde focul în casă, iar credincioșii nu ar trebui să mănânce mâncare gătită.

De asemenea, de Sfânta Maria Mică nu se fac munci agricole. În caz contrar, recoltele vor fi blestemate, iar vitele se vor îmbolnăvi.

Cei care nu și-au adunat plante medicinale până acum nu trebuie să mai facă acest lucru. Plantele își pierd puterea tămăduitoare dacă sunt culese după 8 septembrie.

Pe 8 septembrie se deschide sezonul de cules la vii. Se bat nucii și se jupoaie coaja ulmilor.

Aceasta este și ziua în care rândunelele se pregătesc să meargă în țările calde. Gâzele și reptilele se retrag în pământ.

Cea mai puternică rugăciune pentru Maica Domnului

De Sfânta Maria Mică este bine să rostești o rugăciune către Maica Domnului. Îți va îndeplini dorințele și te vei bucura de lucruri bune în viața ta.

“O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi.

Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale.

Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.

Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății.

Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.

Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii.

Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru.

Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință.

Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

ADVERTISEMENT