News

Calendar ortodox, 9 mai: pomenirea proorocului Isaia

08.05.2019 | 19:00
Calendar ortodox 9 mai pomenirea proorocului Isaia

Potrivit calendarului ortodox, în data de 9 mai îl pomenim pe sfântul prooroc Isaia. Marele glăsuitor a trăit în Ierusalim, pe vremea regelui Manase, fiul lui Iezechia, de către care i-a și fost tăiat cu fierăstrăul și și-a săvârșit viața, fiind îngropat la locul care se numește Aroil sau Roghil.

Calendar ortodox, 9 mai: pomenirea slăvitului prooroc Isaia

El se află aproape de trecătoarea apelor pe care le-a stricat regele Iezechiar. Dumnezeu a făcut spre semn de a izvorât al Siloamului pentru acest prooroc. Înainte de a nu muri, leșinând de sete, se ruga lui Dumnezeu, care l-a ascultat și a trimis apă vie din izvorul Siloamului, de unde și numele, care se tâlcuiește trimis. În vremea lui Iezechia până a nu fi făcut puțurile și fântânile, prin rugăciunea Isaiei a ieșit puțină apă, moment în care cetatea a fost încercuită de vrăjmași, ca să nu piată cetatea din lipsă de apă, dar fiind că Ierusalimul înconjurat de cei de alt neam”, se arată în c alendar-ortodox.ro.

Mormântul proorocului se află aproape de mormintele regilor, spre partea cea dinspre miazăzi a Ierusalimului. Regele Solomon a făcut mormântul lui David, tatăl său, care are intrarea de la Gavon, departe de cetate. Sfântul Isaia era la arătare astfel: avea barbă lungă, ascuțiță și se apropia de bătrânețe. „ Şi se face pomenirea lui în biserica sfântului mucenic Lavrentie, unde au fost aşezate mai pe urmă şi moaştele lui, după ce mai întâi au fost aduse în Constantinopol”.

Calendar ortodox, 9 mai: pomenirea Proorocului Isaia
Potrivit calendarului ortodoc, în data de 9 mai îl pomenim pe sfântul slăvitului prooroc Isaia

În această zi a lunii mai se mai pomenesc și:

  • sfântul mucenic Hristofor
  • pomenirea sfintelor două femei muceniţe, Calinica şi Achilina, ce au crezut prin sfântul mucenic Hristofor, care străpunse fiind cu frigări de la picioare până la umere, s-au săvârşit
  • pomenirea sfinţilor mucenici Epimah şi Gordian
  • pomenirea sfântului cuviosului mucenic Nicolae cel nou din Vunena, care prin sabie s-a săvârşit
  • pomenirea mutării moaştelor sfântului Nicolae de la Mira la Bari, în anul 1087, când regiunea Mira Lichiei a căzut în mâinile turcilor