Life

Calendar ortodox 9 octombrie. Ce sfânt important este sărbătorit sâmbătă

Calendar ortodox 9 octombrie. Află ce sfânt important este sărbătorit în ziua de sâmbătă.
08.10.2021 | 16:23
Calendar ortodox 9 octombrie Ce sfant important este sarbatorit sambata
Calendar ortodox 9 octombrie. Ce sfânt important este sărbătorit sâmbătă. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sâmbătă, 9 octombrie 2021, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeu, sărbătoarea fiind marcată cu cruce neagră în calendarul ortodox. Sfântul sărbătorit în această zi este unul dintre cei 12 apostoli.

Tot sâmbătă se face pomenirea pentru Sfinţii Cuvioşi Andronic şi Atanasia, soţia lui, dar și Dreptul Avraam şi nepotul său, Lot. De altfel, mai sunt pomeniți și Sfânta Muceniţă Poplia și Sfântul Cuvios Petru.

ADVERTISEMENT

Calendar ortodox 9 octombrie. Sărbătoare importantă pentru credincioși

În ziua de sâmbătă, 9 octombrie, este pomenit Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeu. A fost fratele Sfântului Apostol Matei, iar tatăl lor era Alfeu. Iacov a fost unul dintre cei 12 apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos.

Iacov a predicat cuvântul Evangheliei în sudul Palestinei și în Egipt. Datorită predicilor sale, mulți păgâni au început să creadă în Iisus Hristos, s-au construit biserici și au fost hirotonisiți preoți și episcopi.

ADVERTISEMENT

După ce l-a vestit pe Iisus Hristos în lumea, ca ucenic al Mântuitorului, a fost răstignit pe cruce de păgâni, în orașul egiptean Ostracina.

Rugăciunea zilei. Troparul și Condacul Sfântului Apostol Iacov al lui Alfeu

„Glasul al 3-lea

Apostole Sfinte Iacob, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.

ADVERTISEMENT

Glasul al 2-lea

Pe Născătoarea de Dumnezeu, cea întru rugăciuni și ajutor neadormită, nădejdea cea neschimbată, mormântul și moartea nu o au ținut, căci ca pe Maica Vieții a mutat-o la viață Cel ce S-a sălășluit în pântecele ei cel pururea fecioresc.

Ca pe un Luceafăr, ce luminează toată făptura, pe însuşi văzătorul lui Hristos şi de Dumnezeu grăitorul, Apostolul Iacob, cu cântări să-l lăudăm, cinstind astăzi prăznuirea lui; că se roagă pururea pentru noi toţi.

ADVERTISEMENT

Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai înălţat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pre binecredincioşii creştini, dăruindu-le lor biruinţă asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă.

Cel ce vânător păgânilor preaminunat s-a arătat şi între ucenici preacinstit şi cu Apostolii împreună locuitor, Sfinte Apostole Iacob, lumii bogăţie de tămăduiri izvorăşte şi apără de primejdii pe cei ce-L laudă. Pentru aceasta cu un glas strigăm către dânsul: miluieşte pe toţi cu rugăciunile tale, Apostole!

Ce sfinți mai sunt sărbătoriți sâmbătă, 9 octombrie

Sâmbătă, 9 octombrie, mai sunt pomeniți Sfântul Cuvios Andronic și Atanasia, soția sa, după cum arată calendarul ortodox. Sfântul Andronic a trăit în Antiohia Siriei în timpul domniei împăratului Teodosie cel Mare (279 – 395). În urma căsătoriei a avut doi copii, însă i-a pierdut din cauza unei boli.

A decis să le împartă averea sa celor nevoiași, după care a plecat cu soția sa, Atanasia, la Locurile Sfinte, apoi la Alexandria (Egipt).

Atanasia a intrat într-o mănăstire de maici din Tebaida. Sfântul Andronic, soțul ei, a rămas la schitul Cuviosului Daniil, în apropiere de Alexandria. După ce au petrecut 24 de ani în mănăstire, amândoi au trecut la Domnul.

Totodată, sâmbătă sunt pomeniți Dreptul Avraam şi nepotul său, Lot, Sfânta Muceniţă Poplia și Sfântul Cuvios Petru. Este și pomenirea  Sfantului Mucenic Ignatie Athonitul, dar și a Icoanei Maicii Domnului – Potolește întristările noastre.

ADVERTISEMENT