Life
notix pixel id

Calendar ortodox: Când pică Înălţarea Domnului şi Rusaliile în 2021

03.05.2021 | 18:30
Calendar ortodox: Când pică Înălţarea Domnului şi Rusaliile în 2021
Înălțarea Domnului și Rusaliile, următoarele sărbători importante din calendarul ortodox. Foto: monitorulcj.ro
ADVERTISEMENT

Potrivit calendarul ortodox, Înălțarea Domnului și Rusaliile pică în acest an la o distanță de o lună de cele catolice, mai exact pe 10, respectiv 20 iunie 2021.

Înălțarea Domnului este următoarea cea mai importantă sărbătoare după Paște și se sărbătorește în fiecare an la 40 de zile după Înviere.

Anul acesta sărbătoarea cade pe 10 iunie, iar din acel moment creștinii renunță la urarea „Hristos a Înviat”, fiind înlocuită cu „Hristos s-a înălțat”, la care se răspunde „Adevărat s-a înălțat”.

ADVERTISEMENT

Când pică Înălțarea Domnului și Rusaliile în 2021: tradiții legate de cele două sărbători

Legat de Înălțare există câteva tradiții și obiceiuri pe care ortodocșii le respectă cu sfințenie, așa cum se întâmplă la orice mare sărbătoare din an, mai ales care îl are în prim plan pe Mântuitorul Iisus Hristos.

În multe zone se poartă frunze de nuc la brâu așa cum era Hristos când s-a înălțat. De Ispas, denumirea populară a sărbătorii, vitele se bat cu leuștean ca să fie sănătoase și să se îngrașe și se taie păr din vârful cozilor vacilor și bivolilor care se îngroapă apoi într-un furnicar în timp ce se rostesc următoarele: „Să ne dea Dumnezeu atâția miei și viței câte furnici în furnicar”.

ADVERTISEMENT

Se spune că tot ce se seamănă după Înălțarea Domnului nu va da roade. Există și o altă superstiție interesantă legată de această zi sfântă și anume se crede că cine împrumută sare sau cine dă focul din casă (chibrituri, cărbuni, candele sau lumânări) va avea parte numai de nenorociri.

În ziua Înălțării lui Iisus femeile care au morți în familie împart ceapă verde și rachiu în amintirea sufletelor celor decedați pentru ca acestea să se înalțe spre Rai. În unele locuri se mai împarte drept pomană lapte dulce fiert cu păsat.

ADVERTISEMENT

La 10 zile după Înălțarea și la 50 după Înviere vine Pogorârea Duhului Sfânt, sărbătoare cunoscută de toată lumea ca Rusalii. Anul acesta Rusaliile se celebrează pe 20 și 21 iunie 2021, evenimentul fiind marcată în două zile consecutive de către Biserica Ortodoxă Română, în care se fac slujbe speciale.

Ce nu se face sub nicio formă pe 20 și 21 iunie 2021

În cele două zile de Rusalii este complet interzisă munca pe câmp. Agricultorii care nu respectă sfințenia acestei zile nu vor avea parte de lucruri bune și toate recoltele lor vor putrezi în hambare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pe 20 și 21 iunie nu se intră în vie și nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni deoarece se spune că sunt eliberate spiritele rele care le pot face rău oamenilor.

Nu se muncește în această zi. Este ziua în care își fac apariția Ielele, pe care cine le aude sau le privește în ochi riscă să înnebunească.

ADVERTISEMENT

Din ziua de 20 iunie, timp de 9 săptămâni, creștinii nu mai au voie să culeagă ierburi pentru leacurile băbești, căci acestea nu vor mai avea niciun efect. Se mai spune că dacă te cerți de Rusalii cu alți oameni, vei fi la rândul tău certat și pedepsit de Dumnezeu.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri