Potrivit calendarul ortodox, Înălțarea Domnului și Rusaliile pică în acest an la o distanță de o lună de cele catolice, mai exact pe 10, respectiv 20 iunie 2021.
Înălțarea Domnului este următoarea cea mai importantă sărbătoare după Paște și se sărbătorește în fiecare an la 40 de zile după Înviere.
Anul acesta sărbătoarea cade pe 10 iunie, iar din acel moment creștinii renunță la urarea „Hristos a Înviat”, fiind înlocuită cu „Hristos s-a înălțat”, la care se răspunde „Adevărat s-a înălțat”.
Legat de Înălțare există câteva tradiții și obiceiuri pe care ortodocșii le respectă cu sfințenie, așa cum se întâmplă la orice mare sărbătoare din an, mai ales care îl are în prim plan pe Mântuitorul Iisus Hristos.
În multe zone se poartă frunze de nuc la brâu așa cum era Hristos când s-a înălțat. De Ispas, denumirea populară a sărbătorii, vitele se bat cu leuștean ca să fie sănătoase și să se îngrașe și se taie păr din vârful cozilor vacilor și bivolilor care se îngroapă apoi într-un furnicar în timp ce se rostesc următoarele: „Să ne dea Dumnezeu atâția miei și viței câte furnici în furnicar”.
Se spune că tot ce se seamănă după Înălțarea Domnului nu va da roade. Există și o altă superstiție interesantă legată de această zi sfântă și anume se crede că cine împrumută sare sau cine dă focul din casă (chibrituri, cărbuni, candele sau lumânări) va avea parte numai de nenorociri.
În ziua Înălțării lui Iisus femeile care au morți în familie împart ceapă verde și rachiu în amintirea sufletelor celor decedați pentru ca acestea să se înalțe spre Rai. În unele locuri se mai împarte drept pomană lapte dulce fiert cu păsat.
La 10 zile după Înălțarea și la 50 după Înviere vine Pogorârea Duhului Sfânt, sărbătoare cunoscută de toată lumea ca Rusalii. Anul acesta Rusaliile se celebrează pe 20 și 21 iunie 2021, evenimentul fiind marcată în două zile consecutive de către Biserica Ortodoxă Română, în care se fac slujbe speciale.
În cele două zile de Rusalii este complet interzisă munca pe câmp. Agricultorii care nu respectă sfințenia acestei zile nu vor avea parte de lucruri bune și toate recoltele lor vor putrezi în hambare.
De asemenea, pe 20 și 21 iunie nu se intră în vie și nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni deoarece se spune că sunt eliberate spiritele rele care le pot face rău oamenilor.
Nu se muncește în această zi. Este ziua în care își fac apariția Ielele, pe care cine le aude sau le privește în ochi riscă să înnebunească.
Din ziua de 20 iunie, timp de 9 săptămâni, creștinii nu mai au voie să culeagă ierburi pentru leacurile băbești, căci acestea nu vor mai avea niciun efect. Se mai spune că dacă te cerți de Rusalii cu alți oameni, vei fi la rândul tău certat și pedepsit de Dumnezeu.