Life

Calendar ortodox: Când pică Înălţarea Domnului şi Rusaliile în 2021

03.05.2021 | 18:30
Calendar ortodox Cand pica Inaltarea Domnului si Rusaliile in 2021
Înălțarea Domnului și Rusaliile, următoarele sărbători importante din calendarul ortodox. Foto: monitorulcj.ro
ADVERTISEMENT

Potrivit calendarul ortodox, Înălțarea Domnului și Rusaliile pică în acest an la o distanță de o lună de cele catolice, mai exact pe 10, respectiv 20 iunie 2021.

Înălțarea Domnului este următoarea cea mai importantă sărbătoare după Paște și se sărbătorește în fiecare an la 40 de zile după Înviere.

ADVERTISEMENT

Anul acesta sărbătoarea cade pe 10 iunie, iar din acel moment creștinii renunță la urarea „Hristos a Înviat”, fiind înlocuită cu „Hristos s-a înălțat”, la care se răspunde „Adevărat s-a înălțat”.

Când pică Înălțarea Domnului și Rusaliile în 2021: tradiții legate de cele două sărbători

Legat de Înălțare există câteva tradiții și obiceiuri pe care ortodocșii le respectă cu sfințenie, așa cum se întâmplă la orice mare sărbătoare din an, mai ales care îl are în prim plan pe Mântuitorul Iisus Hristos.

ADVERTISEMENT

În multe zone se poartă frunze de nuc la brâu așa cum era Hristos când s-a înălțat. De Ispas, denumirea populară a sărbătorii, vitele se bat cu leuștean ca să fie sănătoase și să se îngrașe și se taie păr din vârful cozilor vacilor și bivolilor care se îngroapă apoi într-un furnicar în timp ce se rostesc următoarele: „Să ne dea Dumnezeu atâția miei și viței câte furnici în furnicar”.

Se spune că tot ce se seamănă după Înălțarea Domnului nu va da roade. Există și o altă superstiție interesantă legată de această zi sfântă și anume se crede că cine împrumută sare sau cine dă focul din casă (chibrituri, cărbuni, candele sau lumânări) va avea parte numai de nenorociri.

ADVERTISEMENT

În ziua Înălțării lui Iisus femeile care au morți în familie împart ceapă verde și rachiu în amintirea sufletelor celor decedați pentru ca acestea să se înalțe spre Rai. În unele locuri se mai împarte drept pomană lapte dulce fiert cu păsat.

La 10 zile după Înălțarea și la 50 după Înviere vine Pogorârea Duhului Sfânt, sărbătoare cunoscută de toată lumea ca Rusalii. Anul acesta Rusaliile se celebrează pe 20 și 21 iunie 2021, evenimentul fiind marcată în două zile consecutive de către Biserica Ortodoxă Română, în care se fac slujbe speciale.

ADVERTISEMENT

Ce nu se face sub nicio formă pe 20 și 21 iunie 2021

În cele două zile de Rusalii este complet interzisă munca pe câmp. Agricultorii care nu respectă sfințenia acestei zile nu vor avea parte de lucruri bune și toate recoltele lor vor putrezi în hambare.

De asemenea, pe 20 și 21 iunie nu se intră în vie și nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni deoarece se spune că sunt eliberate spiritele rele care le pot face rău oamenilor.

Nu se muncește în această zi. Este ziua în care își fac apariția Ielele, pe care cine le aude sau le privește în ochi riscă să înnebunească.

Din ziua de 20 iunie, timp de 9 săptămâni, creștinii nu mai au voie să culeagă ierburi pentru leacurile băbești, căci acestea nu vor mai avea niciun efect. Se mai spune că dacă te cerți de Rusalii cu alți oameni, vei fi la rândul tău certat și pedepsit de Dumnezeu.

 

ADVERTISEMENT
Tags:
Bărbatul al cărui braț a fost găsit în râul Dâmbovița era condamnat pentru...
Bărbatul al cărui braț a fost găsit în râul Dâmbovița era condamnat pentru crimă. Nimeni nu i-a reclamat dispariţia
A făcut show înaintea luptei, însă nimeni nu se gândea la ce avea...
A făcut show înaintea luptei, însă nimeni nu se gândea la ce avea să se întâmple în ring! FOTO La final, era de nerecunoscut
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Imagini uluitoare la CFR Cluj – FCSB! Un gest caritabil, transformat într-o ironie...
Imagini uluitoare la CFR Cluj – FCSB! Un gest caritabil, transformat într-o ironie devastatoare la adresa jucătorilor lui Becali
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai...
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
RUSIA sperie OMENIREA! Sunt gata de Al Treilea Război Mondial!
RUSIA sperie OMENIREA! Sunt gata de Al Treilea Război Mondial!
Bradul de Crăciun: natural sau artificial. Cum să păstrezi prospețimea pomului natural
Bradul de Crăciun: natural sau artificial. Cum să păstrezi prospețimea pomului natural
Este bomba momentului în fotbal! Gigi Becali nu se dezminte
Este bomba momentului în fotbal! Gigi Becali nu se dezminte
Viața marcată de abuzuri și mariaje dezastruoase a actriței care te-a cucerit. Bărbatul...
Viața marcată de abuzuri și mariaje dezastruoase a actriței care te-a cucerit. Bărbatul celebru pe care l-a considerat iubirea vieții ei
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru...
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru România, cu câteva condiții
Secretul cele mai delicioase piftii a fost împărtășit de Jamila: „Din acest motiv...
Secretul cele mai delicioase piftii a fost împărtășit de Jamila: „Din acest motiv nu ne iese”. Trucul de care trebuie să ții cont
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română