Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile se sărbătorește la 50 de zile de la Învierea Mântuitorului (de la Paște) și comemorează pogorârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Isus Hristos. Rusaliile nu au o dată fixă la care se sărbătoresc și au loc în funcție de data în care pică sărbătorile pascale. Această sărbătoare se ține diferit în fiecare regiune a țării.
Rusaliile, sărbătoare creștină numită și Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh este una dintre cele mai vechi sărbători creștine și are loc la 50 de zile de la Învierea Domnului Isus Hristos. Creștinii ortodocși sărbătoreasc această zi diferit în funcție de regiunea în care locuiesc și păstrează de secole tradiții și superstiții. Prin urmare, în Moldova și Transilvania creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în Muntenia și Oltenia, Rusaliile se întind pe o perioadă de 7 zile, iar în Banat 8 zile.
Ziua de Rusalii, duminică, dar și cea de luni sunt zile libere de la stat atât în România, cât și în alte țări precum: Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Țările de Jos, Togo, Senegal, Ungaria, Madagascar și Elveția.
Care sunt tradițiile și obiceiurile pe care le păstrează românii în această zi:
Aceasta este rugăciunea pe care creștinii o rostesc în ziua de Rusalii: „ Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi şi întru Fiul pururea Te odihneşti; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeieşti, pe care le împărţi precum voieşti; prin care şi noi nemernicii ne-am sfinţit şi ne-am uns în ziua botezului nostru. Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi şi Te sălăşluieşte întru noi şi curăţeşte sufletele noastre, ca să putem a ne face locaş Preasfintei Treimi.”