Sporturi

Calendar ortodox, duminică, 19 mai: Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei; Predica la Duminica Slăbănogului

18.05.2019 | 17:11
Calendar ortodox duminica 19 mai Sfantul Mucenic Patrichie episcopul Prusiei Predica la Duminica Slabanogului
Calendar ortodox 19 mai: Pomenirea Sfântului Patrichie. Sursa foto: Obiectiv Vocea Brăilei

În actualul calendar ortodox, duminică, 19 mai, în Biserică se ține predica despre omul lăsat pe seama lui însuși și este pomenit Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei. Duminica Slăbănogului este a IV-a după Paște, iar preoții ortodocși vorbesc în slujbele lor de îndoială, făcând o paralelă cu Duminica Tomii.

Calendar ortodox, duminică, 19 mai: Ce sfinți sunt pomeniți

Calendarul creștin-ortodox român îl pomenește pe 19 mai pe Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei. Acesta a trăit în secolul I în Cetatea Prusă din Asia. A convertit mai mulți păgâni la creștinism, însă a fost aspru pedepsit de conducătorii vremurilor respective prin „aruncarea în ape fierbinți”, conform ortodoxia.ro.

Când a fost aruncat Sfântul Mucenic Patrichie în apa clocotită, s-a produs o mare minune dumnezeiască. Stropii de apă țâșneau spre exterior și i-au opărit pe cei care bucurau de spectacolul macabru al arderii unui păgân considerat trădător pentru că îl cinstea pe Iisus Hristos. El, în schimb, a ieșit nevătămat după această încercare de a fi omorît.

În imagine este Sfânta Chiriachi, protectoarea căsniciilor. Sursa foto: doxologia.ro

Rugăciunea pentru înțelegere în familie adresată Sfintei Chiriachi

Văzând că nu a funcționat punerea lui în apa extrem de fierbinte, ighemonul Iulie le-a poruncit soldaților să îi taie capul sfântului cu toporul, așa cum s-a procedat și cu martirii creștinismului Menandru, Polien și Acachie. Astfel a devenit episcopul Prusiei unul dintre cei mai importanți mucenici și sfinți pomeniți în calendarul creștin-ortodox.

Troparul Sfântului Mucenic Patrichie: ”Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumne”.

Tot pe 19 mai sunt pomeniți și Cuviosul Memnon, Sfântul Dimitri Donskoi, cneaz al Moscovei, Sfânta Chiriachi, Sfânta Muceniță Teotimi și Sfântul Mucenic Arolot. Există și o puternică rugăciune către Sfânta Muceniță Chiriachi, despre care se crede că poate produce o luminare și o curățare interioară și chiar mari minuni divine mai ales în cuplurile și familiile unde nu există înțelegere.

”O, prea sfântă și întru tot lăudată mare muceniță Chiriachi, care pentru Hristos ai pătimit, ca pildă să ne fii de adevărată credință și răbdare, primește acum această smerită rugăciune, de la noi nevrednicii robii tăi, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri grabnic folositor alergăm, cinstind sfintele tale moaște și chipul icoanei tale, în genunchi, care cu credință, cu adâncă evlavie și cu lacrimi te rugăm:

Înalță cugetul tău, Sfântă muceniță Chiriachi, către Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, pe Care Roagă-L, iertare de păcate și mare milă să ne dăruiască nouă și poporului cel binecredincios, ploaie la bună vreme, roade îmbelșugate pământului, și bună stare întregii lumi.

Roagă-L să ne dăruiască viață lină și fără de păcat, credința ortodoxă să o întărească, întărâtările ereticilor să le nimicească, pe vrăjmașii noștri să-i îmblânzească, ura să o stingă, dragostea să o înmulțească, războaiele să le oprească și pace lumii să dăruiască.

Sfântă Muceniță, dăruiește bună înțelegere soților, căsătorie binecuvântată tinerilor, iubire de fii părinților, copiilor ascultare față de părinți” este rugăciunea către Sfânta Chiriachi.