Life

Calendar ortodox 2022. Când pică Duminica Floriilor anul acesta

Când pică Duminica Floriilor în 2022, potrivit calendarului ortodox. Sărbătoarea mai poartă numele de Intrarea Domnului în Ierusalim și are loc cu o săptămână înainte de Paște.
07.01.2022 | 14:22
Calendar ortodox 2022 Cand pica Duminica Floriilor anul acesta
Când pică Duminica Floriilor în 2022
ADVERTISEMENT

Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim reprezintă una dintre cele mai importante sărbători și este celebrată cu o săptămână înainte de Sfintele Paști.

În fiecare an, Floriile se sărbătoresc într-o zi de duminică, la fel ca Învierea Domnului. Sărbătoarea mai poartă și numele de Duminica Patimilor sau Duminica Patimilor Domnului.

ADVERTISEMENT

Credincioșii merg la Sfânta Liturghie în ziua de Florii. Cei care poartă nume de floare își sărbătoresc ziua onomastică.

Când pică Floriile în 2022, conform calendarului ortodox

Anul Acesta, creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele pe 24 aprilie. Astfel, Floriile pică pe 17 aprilie 2022, cu o săptămână înainte de Învierea Domnului.

ADVERTISEMENT

Această sărbătoare amintește de intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, înainte de Sfintele Patimi. Din acest motiv, sărbătoarea mai este cunoscută ca Intrarea Domnului în Ierusalim, Duminica Patimilor, Duminica Floriilor sau Duminica Patimilor Domnului.

În duminica de Florii, creștinii merg la Sfânta Liturghie, iar la finalul slujbei pleacă acasă cu flori și salcie sfințite de preot.

ADVERTISEMENT

Biserica Ortodoxă a permis ca în ziua de Florii să fie dezlegare la pește, întrucât sărbătoarea pică în Postul Paștelui, care are o durată de 40 de zile.

Pentru creștinii ortodocși, Postul Paștelui începe pe 7 martie și se încheie pe 23 aprilie. Este cel mai aspru post de peste an pentru că are mai puține zile cu dezlegare la pește. spre deosebire de Postul Crăciunului, care este mai puțin restrictiv.

ADVERTISEMENT

Sărbătoarea Floriilor deschide Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, cea mai importantă dinaintea Sfintelor Paști.

Paștele Catolic este sărbătorit pe 17 aprilie anul acesta, cu o săptămână înaintea Paștelui Ortodox. Astfel, sărbătoarea Floriilor are loc pe 10 aprilie la catolici.

Rugăciunea care se rostește în Duminica Floriilor

„Domnului să ne rugăm, 

Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul‑Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I‑a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte‑ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte‑prăznuire.

Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi‑au strigat Ţie: osana, apără‑ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor.

Amin.”

ADVERTISEMENT