News

Calendar Ortodox. A început postul Sfinţilor Petru şi Pavel

Creştinii ortodocşi au intrat, de luni, în postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, cunoscut drept Postul Sâmpetrului....
08.06.2015 | 14:45
Calendar Ortodox A inceput postul Sfintilor Petru si Pavel
ADVERTISEMENT

Creştinii ortodocşi au intrat, de luni, în postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, cunoscut drept Postul Sâmpetrului.

Credinciosii cinstesc, în aceasta perioada, darurile Sfântului Duh, care a pogorât peste Sfinţii Apostoli. Durata postului depinde de data în care este sărbătorit Pastele. Iar pentru că în acest an, Învierea a fost în 12 aprilie, postul va dura trei săptămâni şi se va încheia în data de 28 iunie pentru creştinii ortodocşi de stil nou şi pe 11 iulie pentru cei de stil vechi. Acest post nu este foarte sever, credincioşii având în zilele de sâmbata si duminica dezlegare la peste.

ADVERTISEMENT

Sfântul Petru şi Pavel. Tradiţii pentru spor şi sănătate

În tradiţia românească, sărbătoarea Sfinţilor Apostoli este cunoscută sub numele de Sânpetru de vară; aceasta marchează miezul verii agrare şi începutul secerişului.

Sânpetru este un personaj îndrăgit în povestirile şi în snoavele populare. În vremuri îndepărtate, când oamenii erau mai religioşi, Sânpetru de vară mergea pe pământ fie singur, fie însoţit de Dumnezeu, era îmbrăcat în straie ţărăneşti, fiind preocupat ca orice gospodar de creşterea vitelor şi, mai ales de pescuit. Sânpetru este un bun sfetnic al lui Dumnezeu, care-l consultă în luarea unor decizii. De aceea, Dumnezeu i-a încredinţat porţile şi cheile Raiului, spune tradiţia. Acolo fiind stăpân peste cămările cereşti, Sfântul Petre hrăneşte animalele sălbatice, mai ales lupii, dar fierbe şi grindina, care se topeşte în bucăţele mici şi nu mai este atât de periculoasă, scrie actualmm.ro.

ADVERTISEMENT

Din această zi, cucul şi privighetorile nu mai cântă.

Pentru sporul casei şi pentru sănătate, se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru şi se sfinţesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci şi mere acrişoare; apoi, aceste ofrande se împart oamenilor săraci.

Oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul; tradiţia spune că respectând acest ritual, pistruii nu se mai înmulţesc.

ADVERTISEMENT

În această zi, este bine să împărţim mere dulci şi miere prietenilor şi vecinilor, să le urăm să aibă spor în munca lor şi să fie sănătoşi, pentru a gusta aceste daruri şi la anul. După ce am dăruit aceste ofrande, mâncăm şi noi mere din recolta acestui an şi miere, după masa de prânz, apoi ne punem o dorinţă fierbinte …

Tradiţia spune că demult, când vieţuia printre oameni, Sfântul Petru ar fi fost acuzat că a furat o pereche de opinci de la un om. Căutându-le, a avut marea surpriză să le găsescă în chiar traista aşa-zisului păgubaş. Supărat foarte tare pe oameni, Sfântul Petru i-a osândit la post.

ADVERTISEMENT

Tot tradiţia spune ca, pe durata postului, femeile nu au voie să lucreze în casă pentru că e vremea când trec ielele şi strâmbă trupul femeii pe care o găseşte lucrând.

Tot acum, in zilele de post ale Sampetrului, exista obiceiul ca, la ţară, mamele să lege la gâtul fetelor usturoi sau pelin ori să le pună aceste plante pe tălpi, ca atunci când trec frumoasele, adica ielele, să nu zăpăcească minţile copilelor.

În aceasta perioadă a anului, când tarabele pieţelor sunt pline de fructe, legume şi verdeţuri, un post de numai 18 zile poate fi ţinut cu foarte mare uşurinţă. În Postul Sâmpetrului, sâmbătă şi duminică, este dezlegare la peste, la fel si pe 24 iunie, de Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul.

Postul alimentar presupune abţinerea de la orice fel de carne, lactate, brânzeturi, ouă, băuturi alcoolice. Postul însă mai înseamnă şi oprirea de la săvârşirea unor păcate, căindu-ne şi rugându-ne, cu smerenie, pentru iertare.

Posturi rămase în 2015

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel ( 08 iunie – 28 iunie )
Postul Adormirii Maicii Domnului ( 1 august – 14 august )
Postul Nasterii Domnului ( 14 noiembrie – 24 decembrie )

sursa: realitatea.net

ADVERTISEMENT