News

Calendar ortodox, luni, 15 iulie 2019. Sfinții Mucenici Chiric și Iulita

14.07.2019 | 18:00
Calendar ortodox luni 15 iulie 2019 Sfintii Mucenici Chiric si Iulita

Biserica Ortodoxă îi cinstește luni, 15 iulie, pe Sfinții Mucenici Chiric și Iulita. Sfânta Iulia, mama lui Chiric a rămas văduvă la scurt timp după nașterea fiului ei. Chiric și mama sa au trăit în vremea împăratului Dioclețian (284 – 305).

Calendar ortodox luni, 15 iulie 2019. Viața și faptele Sfințiilor Mucenici Chiric și Iulita

O femeie tânără de neam bun pe numele ei Iulita, din cetatea Icoanei, Licaonia, a petrecut puțin timp cu un bărbat nelegiuit. Din relația celor doi s-a născut un prunc de parte bărbătească, apoi femeia a rămas văduvă. Pruncul a primit Sfântul Botez și i s-a dat numele Chiric. Împăratul Dioclețian păgânul a ridicat prigoană împotriva creștinilor din toate regiunile țării. Împăratul Romei l-a trimis pe unul dintre supușii săi să-i caute pe cei care țin cu tot dinadinsul să păstreze credința creștinească. Domițian era un om sălbatic la fire și fără omenie. Credincioasa roabă a lui Hristos, Iulita, l-a văzut pe acest om rău și a știu că buna sa credință nu se va putea tăinui. Iulita s-a gândit să fugă și l-a luat și pe fiul ei de 3 ani, Chiric.

Iulita și-a lăsat casa, averea, rudele, robii și toată frumusețea acestei lumi. Și a făcut toate astea din dragoste pentru Hristos și pentru că nu vroia să se lepede de credință. Cu Iulita au plecat în toiul nopții și două roabe (slujnice) mai credincioase. Iulita s-a dus în Seleucia ca o străină, dar și acolo a aflat aceeaşi prigonire împotriva creştinilor. Un oarecare Alexandru ucidea cu sânge rece credincioșii care mărturiseau numele lui Iisus Hristos.

Văzând nelegiuirile din Seleucia a plecat mai departe și a ajuns în Tars, cetatea Ciliciei. Aici a trăit o vreme printre cei săraci, dar după o vreme același Alexandru a ajuns în Tars ca să muncească pe creştini. Iulita devenise cunoscută și a fost supusă ighemonului. Ostașii au prins-o împreună cu fiul ei, iar slujnicele au fugit și au privit de departe chinurile prin care a trecut Iulita. Sfânta Iulita și-a mărturisit credința în Hristos, iar ighemonul a pus să fie dezbrăcată, să se întindă la pământ și a fost bătută fără milă. Pruncul privea plângând chinurile prin care a trecut mama sa și încerca să se smulgă din brațele ostașilor ca să se ducă la ea.

Sfânta Iulita și fiul său Chiric
Biserica Ortodoxă îi cinstește luni, 15 iulie, pe Sfinții Mucenici Chiric și Iulita. Sursa foto: captură doxologia.ro

Sfântul Chiric a murit la vârsta de 3 ani având credința în suflet

Ighemonul a văzut cât este de frumos pruncul Sfintei Iulita, l-a luat în brațe și a început să-l mângăie. Pruncul l-a zgâriat și plângând a spus: „Sunt creştin! Lasă-mă să mă duc la mama mea!” Auzind acestea ighemonul l-a aruncat pe jos și l-a izbit cu piciorul în coaste. Pruncul a căzut pe treptele de piatră și s-a lovit cu capul de colțurile ascuțite ale scărilor care s-au umplut de sânge. Astfel, Sfântul Chiric și-a dat sufletul cel sfânt și fără de prihană în mâinile Domnului.

Sfânta Iulita a fost bătută cumplit, iar apoi ighemonul a poruncit să fie spânzurată și trupul ei să fie străpuns de piepteni de fier, apoi rănile de pe trupul ei să fie stropite cu smoală topită. Văzând câtă răbdare și credință are această femeie ighemonul a poruncit să i se taie capul cu sabia. Călăul i-a lăsat trupul în locul în care a fost tăiat, fără a-l îngropa. Trupul Sfântului Chiric a fost târăt din cetate și aruncat lângă trupul mamei sale. Slujnicele au venit în miez de noapte, au luat trupurile stăpânei și fiului ei și le-au îngropat în pământ.

Una dintre slujnice le-a arătat credincioșilor locul unde sunt îngropate trupurilor celor doi Sfinți și a povestit pătimirea lor. Moaștele Sfinților Mucenici sunt făcătoare de minuni și o parte din ele se află la Ohrida, în Biserica Sfintei Născătoare de Dumnezeu Vindecătoarea.