News

Calendar ortodox luni, 17 iunie. Sfântul Duh, prăznuit astăzi!

16.06.2019 | 19:21
Calendar ortodox 17 iunie

Calendarul ortodox prăznuiește pe data de 17 iunie pe Sfântul Duh, a treia persoana a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: “Intru aceasta zi, praznuim pe insusi Preasfantul si de viata facatorul si intru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu”. În calendarele românești această zi este trecută ca sărbătoare a Sfintei Treimi.

Calendarul ortodox prăznuiește pe 17 iunie pe Sfântul Duh

Tot pe 17 iunie, calendarul ortodox mai prăznuiește și pe Sfinții Manuil, Savel și Ismail, care au fost trei frați născuți din tată păgân și mamă creștină, care au îmbrățișat însă creștinismul. Ei au fost trimisi de împărat către Iulian Apostatul (361-363) spre a negocia și consfinți un tratat de pace între imperiul persan și cel roman.

Cei trei au nimerit la Calcedon chiar în timp ce împăratul Iulian Apostatul aducea împreuna cu nobilii săi jertfe idolilor. Cei trei frați au lipsit de la acest festival și au spus că sunt creștini și că nu jertfesc idolilor.

Calendarul ortodox arată că pe 17 iunie este prăznuit Sfântul Duh foto: ziarullumina.ro

Sfinții Manuil, Savel și Ismail, decapitați pentru că nu au renunțat la creștinism

Cei trei frați au fost aruncați în temniță și torturați, însă nu au lepădat religia creștină. “Iisuse preadulce, scumpe ne sunt noua aceste chinuri, pentru dragostea numelui Tau!”. După această rugăciune, un înger s-a pogorat din cer și a luat durerea lor.

Împăratul Iulian Apostatul, văzând că aceștia nu slujesc idolilor, a poruncit să fie decapitaâi. Imediat după ce soldații împăratului i-au decapitat pe cei frați, un cutremur foarte violent a avut loc, iar pământul s-a crăpat, luând cele trei corpuri fără viață din fața păgânilor, care urmau să ardă cele trei cadavre.

La scurt timp, pământul s-a deschis din nou și a redat creștinilor corpurilor celor trei frați pentru a fi înmormântați creștinește.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Patimirii Sfintilor Mucenici Isavru si cei impreuna cu dansul: Inochentie, Felix, Ermia si Peregrin;
– Sfantului Mucenic Filonid, episcopul Curiei;
– Sfantului Cuvios Pior.