Sporturi

Calendar ortodox, luni, 20 mai 2019. Sfânta Lidia și Sfântul Mucenic Talaleu

19.05.2019 | 20:18
Luni, 20 mai 2019, Biserica ortodoxă pomenești doi sfinți: Sfânta Lidia și Sfântul Mucenic Talaleu Sursa foto: doxologia.ro

Calendarul creștin ortodox îi cinstește luni, în prima zi a săptămânii pe Sfânta Lidia din Filipi și Sfântul Mucenic Talaleu. Sfânta Lidia este prima creștină din Europa. E a primit botezul de la Sfântul Apostol Pavel. În casa ei din cetatea Tiatirelor  s-a format prima comunitate creștină. europeană.

Sfânta Lidia și Sfântul Mucenic Talaleu sunt prăznuiți de Biserică, luni, 20 mai

Din Faptelele Apostolilor aflăm cum Sfântul Apostol Pavel a auzit ruga unui bărbat macedonean pe când se afla în Troa și a plecat însoțit de Timotei, Sila și Luca. ,,Treci în Macedonia şi ne ajută.” (Faptele Apostolilor 16, 9). Sfântul Apostol Pavel a plecat imediat în cealaltă parte a Europei, în estul Macedoniei, a debarcat în neapoli (astăzi Kavala) și s-a îndreptat spre Filipi. În afara orașului, pe malul râului Zygaktis se afla ocul de rugăciune evreiesc. Acolo a propovăduit pentru prima dată în Europa Cuvântul Evangheliei Domnului Sfântul Pavel, unui grup de femei muncitoare.

Femeile aveau frica lui Dumnezeu puternic înrădăcinată și au ascultat cu mare atenție cuvintele necunoscutului iudeu. Lidia, o femeie vânzătoare de porfiră a fost aleasă de Dumnezeu pentru a propovădui Cuvântul mai departe. ,,Acesteia Dumnezeu i-a deschis inima ca să ia aminte la cele grăite de Pavel”, arată Faptele Apostolilor 16, 14. Femeia din cetatea Tiatirelor, a îmbrățișat fără nicio obiecție învățătura și pentru a crezut în Hristos a devenit prima creștină. Sfântul Apostolul Pavel a botezat-o pe Lidia în apele râului Zygaktis. Ea a devenit primul membru al Primei Biserici Creștine din Grecia, iar în casa sa s-a format prima comunitate creștină. Inima femeii s-a umplut de mulțumire și recunoștință. ,,De m-aţi socotit că sunt credincioasă Domnului, intrând în casa mea, rămâneţi. Şi ne-a făcut să rămânem.”, scriu Faptele Apostolilor 16, 15. Sfânta Lidia este cinstită ca pe una asemenea Apostolilor. Pe locul unde a avut loc botezul ei s-a ridicat o mică biserică, asemănătoare cu bazilicile paleocreștine din Filippi.

Tot luni, calendarul creștin ortodox îl sărbătorește pe Sfântul Talaleu. Acesta a trăit în timpul împăratului Numerian (283 -284). Tatăl lui, Veruchie și mama sa, Romilia și-au dorit ca el să devină medic. Astfel, prin cadrul meseriei de medic a vindecat bolnavi fără să ceară nimic în schimb. Când a dezvăluit că Îl mărturisește pe Hristos, judecătorul a poruncit celor doi torționari să-l atârne în copac și să-i zdrobească genunchii. Dumnezeu vâzând aceste fapte, i-a orbit pe cei doi torționari, Alexandru și Asteriu. Ulterior, torționarii au fost biciuiți, au devenit creștini și au murit prin tăierea capului. Sfântul Talaleu a fost supus la numerose chinuri și a murit tot prin tăierea capului. Moaștele Sfântului Talaleu se află la Biserica Sfântul Agatonicu din Constantinopol. Numele lui este invocat în rugăciunile de la sfințirea apaei, dar și din timpul Sfântului Maslu, de vinerea seara.

Biserica ortodoxă, praznic pentru Sfânta Lidia și Sfântul Mucenic Talaleu
Luni, 20 mai 2019, Biserica ortodoxă pomenești doi sfinți: Sfânta Lidia și Sfântul Mucenic Talaleu
Sursa foto: doxologia.ro

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Talaleu

Tot luni mai pomenim și alți sfinți, printre care se numără: Sfântul Mucenic Ascla, Sfinților Cuvioși Nichita, Ioan și Iosif (ctitorii Mănăstirii Hios), Sfântul Cuvios Marcu Pustnicul și Sfântul Cuvios Talasie.

,,Mucenicul Tău, Doamne, Talaleu, întru nevoinţa sa, cununa nesctricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.”, troparul Sfântului Mucenic Talaleu, glasul al 4-lea.

,,Arătându-te purtător de chinuri, cu chip luminos, ai gonit întunericul necredinţei şi ai alergat către chinuri şi la moarte; pentru aceea isprăvindu-ţi nevoinţele cele vitejeşti, ai primit mare moştenire şi slavă, care nici cum nu se trece, viteazule pătimitor Talaleu mărite”, SEDELNA, glasul al 4-lea. Podobie: Cel ce Te-ai înălţat.