Life

Calendar ortodox mai 2023. Când pică Înălțarea Domnului anul acesta

Calendar ortodox pentru luna mai. În ce zi cade Înălțarea Domnului în 2023. E o sărbătoare mare pentru creștini ortodocși.
02.05.2023 | 10:39
Calendar ortodox mai 2023 Cand pica Inaltarea Domnului anul acesta
Calendar ortodox pentru luna mai. În ce zi cade Înălțarea Domnului în 2023. E o sărbătoare mare pentru creștini ortodocși. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Calendar ortodox mai 2023. Când pică Înălțarea Domnului anul acesta, care are loc la 40 de zile după Învierea Domnului. Ziua este cunoscută în termeni populari drept Ispas și este cinstită de fiecare dată joia.

Calendar ortodox pentru luna mai. În ce zi cade Înălțarea Domnului în 2023. E o sărbătoare mare pentru creștini ortodocși

Calendarul ortodox pentru luna mai aduce o serie de sărbători importante pentru credincioși. Una dintre acestea este Înălțarea Domnului care anul acesta pică în ziua de 25 mai. Este cinstită separat de Rusalii care are loc pe 5 iunie 2023.

ADVERTISEMENT

Are loc la 40 de zile după Paști, aspect stabilit începând din secolul IV. Începând cu această zi creștinii ortodocși schimbă salutul de la Înviere: „Hristos a Înviat” și „Adevărat a Înviat” cu formulele „Hristos S-a Înălţat” și „Adevărat S-a Înălţat”.

„Înălţarea cu trupul la cer este o mărturie a faptului că omul a fost creat pentru veşnicie, căci Fiul nu Se înfăţişează Tatălui numai ca Dumnezeu, ci şi ca Om. Hristos, prin Înălţarea Sa, nu arată doar unde trebuie să ajungă omul, ci se face cale şi putere, ca omul să ajungă la această stare.

ADVERTISEMENT

El şade pe tronul dumnezeiesc al slavei, dar şi locuieşte în inima celor ce-L iubesc. Aşa putem înţelege paradoxul: Hristos este înălţat şi în drum spre înălţare cu fiecare dintre noi”, arată crestinortodox.ro.

Tradiții și obiceiuri pentru Înălțarea Domnului

Înălțarea Domnului 2023, cunoscută în popor cu denumirea de Ispas sau Joia iepelor, aduce foarte multe tradiții și obiceiuri. Legenda spune că Ispas a fost martor la Înălţarea Domnului alături de Apostoli. Se spune că era un om bun şi vesel, de aceea oamenii nu trebuie să fie supărați pe 25 mai 2023.

ADVERTISEMENT

O veche credință populară ne amintește că cine moarte în această zi de mare sărbătoare ajunge direct în Rai. De asemenea, oamenii fac pomeni pentru sufletele celor plecați dintre noi. Se împart azime calde, ceapă verde și rachiu. Este ultima zi în care se vopsesc și se mănâncă ouă roșii.

În unele zone ale țării se pun frunze de nuc la brâu, exact așa cum purta Mântuitorul când s-a înălțat la cer. După ziua de Înălțarea Domnului nu se mai cultivă nimic în grădină sau pe câmp pentru că nu vor rodi. Vitele se bat cu leuștean pentru a fi ferite de boli.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pe 25 mai 2023 nu se dau foc și sare din casă, în timp ce plantele medicinale se sfințesc. Femeile nu au voie să spele rufe, să calce, să coase și să facă treburi prin gospodărie pentru că este vorba de o sărbătoare cu cruce roșie.

ADVERTISEMENT
Tags: