News

Calendar ortodox, miercuri, 17 iulie 2019. Sfânta Marina, sărbătorită de Biserică

16.07.2019 | 13:48
Calendar ortodox miercuri 17 iulie 2019 Sfanta Marina sarbatorita de Biserica

În calendarul ortodox de miercuri, 17 iulie 2019, Biserica o pomenește pe Sfânta Marina. Tot în această zi mai sunt pomeniți și Sfinții Mucenici Sperat și Veroniche, Sfântul Eufrasie, episcopul Ienopolei și Sfântul Nicolae Romanov. Persoanele care poartă numele Marina își celebrează onomastica și în această zi, nu doar de Sfânta Maria Mică.

Calendar ortodox, miercuri, 17 iulie 2019: Cine a fost Sfânta Marina

Sfânta Marina a avut probleme încă din copilărie. Părinții ei erau păgâni, iar după moartea mamei sale, aceasta a fost renegată de tată pentru credința sa în Hristos. Într-una din zile, când împlinise deja 12 ani, aceasta a plecat la câmp cu tatăl ei în regiunea Antiohia Pisidiei (Turcia). Pe câmp, s-a întâlnit cu eparhul Olimvrie care a fost cucerit de frumusețea tinerei.

Olimvrie avea cu tânăra o mare problemă: nu suporta că era creștină. Așa că a dus-o în cetate și a chinuit-o încercând să o facă să se lepede de credința în Dumnezeu. Marina a refuzat de fiecare dată să se închine idolilor păgânilor, așa că a fost bătută crunt și aruncată într-o temniță întunecată, plină de șobolani.

calendar ortodox 17 iulie 2019
Sfânta Marina e sărbătorită pe 17 iulie, an de an. Sursa foto: doxologia.ro

Rugăciunea către Sfânta Marina

În temnița din subsolul de lângă cetatea Antiohiei, un șarpe s-a încolăcit în jurul Sfintei Marina încercând din răsputeri să o omoare. În momentul în care șarpele, care era, de fapt, Diavolul, a deschis gura să o înghită, o lumină strălucitoare a apărut de nicăieri în temniță. Atunci Sfânta Marina s-a vindecat de rănile provocate de bătăile primite.

A fost aruncată apoi în foc și în apă, dar a supraviețuit din nou. A fost omorâtă în cele din urmă prin decapitare la vârsta de 15 ani, în anul 270 după Hristos, atunci când a primit mucenicia.

„Mieluşeaua Ta, Iisuse, Marina, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre”, este o parte din rugăciunea către Sfânta Marina.

„Apa trecând-o ca pe uscat şi din răutatea Egiptului scăpând, israeliteanul striga: Mântuitorului şi Dumnezeului nostru să-I cântăm. Muceniţă, ceea ce dănţuieşti întru Dumnezeu şi eşti plină de strălucirile Lui, dă-mi mie raze de lumină purtătoare, cu rugăciunile tale, împodobită fecioară. Lucrul cel nestătător şi stricăcios al celor trecătoare, înţelepţeşte l-ai trecut cu vederea, cu înţeleaptă minte fiind împodobită, muceniţă a lui Hristos şi după dreptate te-ai învrednicit de strălucirea cea de sus. Rugător vin către tine, cinstită, cu rugăciunile tale de greutăţile vieţii mântuieşte-mă, muceniţă de chinuri purtătoare şi potoleşte tulburarea patimilor mele”, sună continuarea rugii.