News

Calendar ortodox, miercuri, 5 iunie: Sfântul Mucenic Dorotei, episcopul Tirului

04.06.2019 | 15:05
Calendar ortodox miercuri 5 iunie Sfantul Mucenic Dorotei episcopul Tirului
ADVERTISEMENT

Biserica Ortodoxă Română îl sărbătorește miercuri, 5 iunie pe Sfântul Mucenic Dorotei, episcopul Tirului. Tot miercuri, mai apar în calendarul creștin Sfinții Mucenici Marchian, Nicandru, Iperehie, Apolon, Leonid, Arie, Gheorghe, Selneniad, Irineu si Pamvon, Sfântul Mucenic Hristofor, Sfântul Mucenic Conon și Sfântul Mucenic Marcu din Hios. Sărbătoarea este trecută cu cruce neagră în calendar.

Cine este Sfântul Mucenic Dorotei și care a fost viața lui

Sfântul Dorotei a trăit în perioada împăratului Dioclețian, împăratul păgân al Romei. El a fost numit episcop al Tirului, dar a fost nevoit să părăsească tronul și să se ascundă în locuri știute numai de el. Ulterior, Sfântul Dorotei s-a întors în Tir în perioada în care Biserica lui Hristos a primit alinare. El îi aducea pe cei rătăciți pe calea cea dreaptă a lui Dumnezeu. Pe vremea lui Iulian Paravatul, a părăsit din nou scaunul Bisericii Tirului pentru că acesta le poruncea slujilor să ucidă creștinii care credeau în Biserica lui Hristos.

ADVERTISEMENT

Domnul Hristos a poruncit să nu cădem în primejdii ce vin de la prigonitori, ci să fugim de ele:  „Când vă vor goni pe voi din cetatea aceasta, fugiţi în cealaltă…”. Așadar, Sfântul Dorotei a fugit din nou, din Tir și a ajuns în Tracia, dar nici aici nu a scăpat de slijitorii de idoli. A fost prins în cetatea Diopolin de boierii lui Iulian Paravatul și supus unor chinuri groaznice. Din păcate, și-a lăsat sufletul în mâinile Domnului. Sfântul Dorotei din Tir era foarte bătrân, avea circa 107 ani. A lăsat în urma sa, după moarte diverse scrieri care i-au folosit Bisericii, în limba greacă, dar și latină, limbi pe care le cunoștea foarte bine. El a scris viețile prooroceşti şi apostoleşti, precum și alte tâlcuiri folositoare. Cea mai cunoscută scriere a sa este „Syntagma greco-latina”.

Condacul Sfântului Mucenic Dorotei, Episcopul Tirului

Glasul 3. Fecioara astăzi... „Cu învăţături ortodoxe, sfinţite mucenice, propovăduind, dar dumnezeiesc sfânt pe tine însuţi te-ai adus Făcătorului, întâi în pustnicie cu cuviinţă vieţuind, a doua cu mucenicia tare pătimind; şi după lege ai luat răsplătirea biruinţei de la Hristos Dumnezeu”. 

ADVERTISEMENT
Miercuri, 5 iunie, creștinii au dezlegare la pește
Biserica ortodoxă îl are trecut în calendar pe 5 iunie pe Sfântul Mucenic Dorotei din Tir. Sărbătoarea este trecută cu cruce neagră în calendar
Sursa foto: doxologie.ro

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Dorotei, Episcopul Tirului

Glasul 4. „Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Dorotei, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre”. 

În această zi creștinii au dezlegare la pește. Mâine, 6 iunie are loc o sărbătoare foarte importantă pentru românii ortodocși, Înălțarea Domnului la Ceruri. Și în această zi se mănâncă preparate din pește.

ADVERTISEMENT