Life

Calendar ortodox pe 28 septembrie 2021. Ce sfinți prăznuiesc românii. Cui îi spunem ”La mulți ani!”

Calendarul ortodox cinstește mai mulți sfinți în cursul zilei de marți, 28 septembrie 2021. Printre aceștia se numără și unul pentru care spunem „La mulți ani!”.
28.09.2021 | 08:38
Calendar ortodox pe 28 septembrie 2021 Ce sfinti praznuiesc romanii Cui ii spunem La multi ani
Calendar ortodox pe 28 septembrie 2021. Ce sfinți prăznuiesc românii. Cui îi spunem ”La mulți ani!”. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Potrivit crestinortodox.ro, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfântul Hariton Mărturisitorul, Sfântul Prooroc Baruh, Sfântul Mucenic Marcu Păstorul, Sfântul Mucenic Pimen, precum și Sfinții Muncenici Nicon, Neon și Eliodor.

De asemenea, în cursul zilei de marți, 28 septembrie 2021, mai sunt cinstiți Sfinții Mucenici frați buni: Alexandru, Alfie și Zosima, dar și Sfinții Mucenici Calinic și Eustațiu Romeul.

ADVERTISEMENT

Calendar ortodox 28 septembrie 2021. Cine își serbează onomastica în această zi

Totodată, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Mucenic Alexandru și cei treizeci împreună cu el. Cel din urmă Sfânt le aduce românilor un motiv de sărbătoare.

Mai exact, toți cei care poartă numele de Alexandru, Alexandra își cinstesc numele de Sfânt. La mulți ani tuturor care poartă numele Sfântului Mucenic!

ADVERTISEMENT

Cine a fost Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul, pomenit pe 28 septembrie

Cuviosul Hariton Mărturisitorul s-a născut în orașul Licaonia din Asia Mică. A trăit în cetatea Iconiu, în timpul împăratului Aurelian (270-275).

Pentru că a mărturisit că este creștin a fost supus la numeroase suplicii și întemnițat. A fost torturat și bătut foarte rău până când întregul său trup era numai o rană.

ADVERTISEMENT

După cum ne arată calendarul ortodox, Sfântul Hariton și-a redobândit libertatea abia după moartea împăratului. Atunci s-a retras în pustie.

Din păcate, viața sa nu a fost una liniștită nici atunci pentru că avea să fie prins de tâlhari, din mâna lor scăpând în mod miraculos. Se spune că aceștia au murit în timp ce beau vin pentru că în vas intrase un șarpe otrăvit.

ADVERTISEMENT

Sinaxarul ne mai spune că Sfântul Hariton a ridicat o Biserică chiar în locul în care se afla peștera tâlharilor, cu aurul pe care l-a luat de la hoți. Mai târziu, întemeiază o mănăstire.

S-a retras în sihăstrie, după ce a lăsat la biserică un stareț ales dintre călugări. Ulterior, alți călugări și credincioși au venit la el și au ajuns să ridice alte două mănăstiri.

În cele din urmă Sfântul Hariton Mărturisitorul s-a retras pe o stâncă înaltă. Aproape de finalul vieții sale s-a întors la prima mănăstire și a murit. A trecut la cele veșnice la adânci bătrâneți.

ADVERTISEMENT