A doua zi din noul an aduce o sărbătoare importantă pentru români, cu toate că nu este trecută cu cruce roșie. Calendarul ortodox pentru 2 ianuarie 2025 ne arată că este cinstit Sfântul Serafim de Sarov, mare făcător de minuni.
Potrivit calendarului ortodox, pe data de 2 ianuarie 2025 credincioșii din lumea întreagă îl pomenesc pe Sfântul Serafim de Sarov. Creștinii știu că este renumit pentru miracolele pe care le-a înfăptuit de-a lungul existenței sale.
Acesta s-a născut la data de 19 iulie 1759, în orașul Kursk din Rusia. A primit la botez numele de Prohor. La vârsta de 3 ani a rămas orfan de tată, iar la 17 ani a primit binecuvântarea mamei pentru a îmbrățișa viața monahală la Lavra Pecerska de la Kiev.
După o vreme a fost îndrumat de Părintele Dositei din pustia Kitaev să meargă să își petreacă restul vieții în Mănăstirea Sarovului, arată crestinortodox.ro. Intrarea în acest lăcaș de cult a avut loc pe 20 noiembrie 1778. După 8 ani petrecuți ca frate s-a învrednicit și a primit chip îngeresc și numele de Serafim.
Un an mai târziu a fost făcut ierodiacon, iar la vârsta de 35 de ani a fost ierotonit ieromonah. A stat 16 ani în Mănăstire și apoi a decis să se retragă în pustie, într-o chilie mică din desișul pădurii, aflată pe malul râului Sarovka. Se găsea la câțiva kilometri de mănăstire.
Sfântul Serafim de Sarov a fost adormit între Domnul în chilia sa, la rugăciune, în genunchi, pe data de 2 ianuarie 1833. Și-a ținut brațele încrucișate pe piept în fața icoanei Maicii Domnului. A fost canonizat în 1903, la 70 de ani de la trecerea la cele veșnice.
În harul lui Dumnezeu el s-a învrednicit cu daruri deosebite. Era văzător cu duhul și săvârșea minuni, fiind astfel slăvit încă din timpul vieţii. În acatistul alcătuit în cinstea sa este numit „mare făcător de minuni”.
„O, preaminunate Serafime, mare făcător de minuni din Sarov, pentru toți cei ce aleargă la tine ajutătorule cel grabnic ascultător, în zilele vieții tale nimeni de la tine sărman n-a ieșit, ci tuturor plăcută le-a fost vederea feței tale și glasul cel cu bună întâmpinare al cuvintelor tale.
Pe lângă acestea, și darul tămăduirilor, darul înainte vederii și darul vindecărilor sufletelor celor neputincioase cu îmbelșugare în tine s-au arătat. Iar când te-a chemat pe tine Domnul de la ostenelile cele pământești la odihna cea cerească, niciodată dragostea ta n-a lipsit de la noi și nu este cu putință a număra minunile tale care s-au înmulțit ca stelele cerului, căci, iată, în toate marginile pământului te arăți oamenilor credincioși și le dăruiești tămăduiri.
Pentru aceasta și noi strigăm ție: O, preabunule și blândule Cuvios al lui Dumnezeu, rugătorule cel cu îndrăzneală pentru noi, care niciodată nu depărtezi pe cei care te cheamă pe tine, înalță pentru noi binefăcătoarea ta rugăciune către Domnul puterilor ca să întărească poporul nostru binecredincios.
Și să ne dăruiască nouă cele de trebuință în viața aceasta și toate cele de folos pentru mântuirea sufletelor noastre, ca să ne păzească de căderi în păcat și să ne învețe pocăința cea adevărată, ca fără de piedici să intrăm în Împărăția Cerurilor, unde tu acum strălucești în slava neapusă, și să cântăm cu toți Sfinții, lăudând Treimea cea de Viață dătătoare, în veci! Amin”.