Life

Calendar ortodox pentru 24 iunie 2024. Ce sărbătoare mare are loc. Tradiții și superstiții

Calendar ortodox pentru 24 iunie 2024. Este sărbătoare mare în această zi. Tradiții, obiceiuri și superstiții pe care creștinii le respectă.
23.06.2024 | 14:27
Calendar ortodox pentru 24 iunie 2024 Ce sarbatoare mare are loc Traditii si superstitii
Calendar ortodox pentru 24 iunie 2024. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Calendar ortodox pentru ziua de 24 iunie 2024. Este o sărbătoare importantă, și anume Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Totodată, sunt sărbătorite și Sânzienele.

Calendar ortodox 24 iunie 2024. Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, sărbătoare mare

În fiecare an, pe 24 iunie, sunt sărbătorite Sânzienele sau Drăgaica. Aceasta reprezintă cea mai mare sărbătoare păgână din an și coincide cu Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorită la aceeași dată, potrivit calendarului ortodox.

ADVERTISEMENT

Părinții Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, preotul Zaharia şi Elisabeta, erau înaintați în vârstă, însă nu aveau deloc copii. După ce s-au rugat mult timp la Dumnezeu pentru a avea un foi, dorința lor a fost îndeplinită. Nașterea era, însă, imposibilă și putea avea loc doar printr-o minune.

Vestea nașterii Sfântului Proroc și Botezător Ioan a fost făcută prin mijlocirea Arhanghelului Gavriil. Acestea s-a arătat preotului Zaharia în timp ce slujea la Templu, și i-a spus: “Femeia ta va naşte fiu şi mulţi se vor bucura de naşterea lui!”, potrivit Viețile Sfinților, notează romaniatv.net.

ADVERTISEMENT

Arhanghelul Gavriil nu a fost trimis întâmplător să vestească nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Preotul Zaharia nu a crezut, însă, cuvintele Arhanghelului Gavriil. Astfel, a fost pedepsit prin neputința de a vorbi până la nașterea fiului său. Atunci când i-a revenit glasul, a rostit numele pe care pruncul avea să-l poarte.

După ce a aflat de nașterea lui Ioan, despre care credea că ar putea să  fie Mesia, regele Irod le-a poruncit soldaților să îl caute și să-l omoare. Între timp, Elisabeta, mama pruncului, l-a luat pe acesta și a fugit. Cei doi s-au ascuns în munți, de partea cealaltă a Iordanului.

ADVERTISEMENT

Din moment ce nu găseau copilul, soldații au fost trimiși la preotul Zaharia, pentru a afla unde este ascuns. Aceștia nu au primit un răspuns. Sfântul Proroc Zaharia a fost ucis pe loc cu sabia, în ziua în care trebuia să slujească la templu, în Ierusalim.

După 40 de zile de când a fost ucis Zaharia, Elisabeta a murit în peștera unde era ascuns copilul. Sfântul Ioan, ocrotit de Dumnezeu, a rămas în pustie până “în ziua arătării lui către Israel” (Luca 1, 80), atunci când a început să predice pocăința către mulțimile ce veneau către el, în timp ce le pregătea să-L primească pe Mântuitor.

ADVERTISEMENT

Tradiții și obiceiuri pentru 24 iunie, când sunt sărbătorite și Sânzienele

De Sânziene, sunt respectate mai multe tradiții și obiceiuri. Sărbătoarea vine cu obiceiuri legate de sănătate, bunăstare, dragoste și fertilitate. Este o sărbătoare care ține o noapte și o zi. Se spune că noaptea de Sânziene, adică cea de 23 spre 24 iunie, este una magică, cea a focurilor de vară.

Porțile cerului se deschid, iar lumina de dincolo vine în contact cu cea pământeană. Se fac practici de pomenire a morților, care poartă denumirea de Moșii de Sânziene. Mai exact, se deretică mormintele, se pun flori și se aprind lumânări, dar se dă și de pomană la cimitir.

Floarea de Sânziană (Gallium verum sau Gallium mollugo) este recunoscută pentru mirosul frumos și pentru faptul că înflorește în preajma solstițiului de vară.

Aceasta are mai multe utilizări în cosmetică și medicină, motiv pentru care i s-au acordat, în mitologia popular, proprietăți mistice. Pentru a fi eficientă, florile trebuie culese în zodii zilei Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, iar tulpina și semințele toamna.

Sânzienele sunt, în tradiția populară, niște făpturi ireale, fantastice. De multe ori, sunt confundate cu Ielele, Măiastrele sau Vântoasele, care sunt zâne rele, de fapt.

Din moment ce sunt din altă lume și sunt foarte frumoase, se spune că “cine le vede nu le crede şi cine le-aude nu le răspunde”, conform credinței populare.

În unele zone din țară, femeile necăsătorite obișnuiesc să arunce o cunună de sânziene pe acoperișul casei. Dacă aceasta nu cade, atunci se vor căsători. Dacă va cădea, atunci fata trebuie să o arunce până când rămâne prinsă, iar fata va ști cât mai are de așteptat până la nuntă.

Mai există și tradiția de a pune busuioc sau flori de sânziene sub pernă. Astfel, sunt șanse ca fetele să-și viseze ursitul în noaptea de Sânziene.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Pericolul Mercedes și BMW. Dezvăluiri cutremurătoare despre mașinile germane
Pericolul Mercedes și BMW. Dezvăluiri cutremurătoare despre mașinile germane
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”