Life

Calendar ortodox pentru luna aprilie 2022. Când pică Floriile, Paştele şi Izvorul Tămăduirii

Calendar ortodox pentru luna aprilie 2022. Află când pică Floriile, Învierea Domnului (Paștele) și Izvorul Tămăduirii, cele mai importante sărbători pentru credincioși.
31.03.2022 | 23:54
Calendar ortodox pentru luna aprilie 2022 Cand pica Floriile Pastele si Izvorul Tamaduirii
Calendar Ortodox pentru luna aprilie 2022
ADVERTISEMENT

În aprilie 2022 au loc mai multe sărbători marcate cu cruce roșie în calendarul ortodox, cea mai importantă fiind Învierea Domnului (Paștele). Iată când pică Duminica Floriilor, Sfântul Gheorghe și Izvorul Tămăduirii.

Calendar ortodox pentru luna aprilie 2022

Aprilie, denumit în popor Prier, este a patra lună din an în calendarul gregorian. Este, în același timp, una dintre cele patru luni gregoriene cu o durată de 30 de zile.

ADVERTISEMENT

Sărbătorile marcate cu cruce roșie în calendarul ortodox, în luna aprilie 2022, sunt Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor), Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Învierea Domnului (Sfintele Paşti) și Izvorul Tămăduirii.

Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim sunt sărbătorite în duminica dinaintea Paștelui, adică pe 17 aprilie. Cu câteva zile înainte de jertfirea Sa, Mântuitorul Iisus Hristos a fost primit în Ierusalim, călare pe un măgar, aclamat ca un rege. În ziua de Florii este dezlegare la pește.

ADVERTISEMENT

După Duminica Floriilor începe Săptămâna Patimilor, care culminează cu răstignirea lui Iisus Hristos în Vinerea Mare, apoi Învierea de duminică, atunci când este sărbătorit Paștele. Sărbătoarea Floriilor se mai numește și Duminica Patimilor sau Duminica Patimilor Domnului.

Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare reprezintă perioada în care credincioșii se pregătesc să primească lumina Învierii. Aceștia trebuie să respecte o serie de tradiții și obiceiuri.

ADVERTISEMENT

O altă sărbătoare importantă este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, prăznuit pe 23 aprilie. Anul acesta, sărbătoarea pică în sâmbăta de dinaintea Paștelui. Din acest motiv, slujba de Sfântul Gheorghe se va săvârși luni, 25 aprilie. Ziua de 23 aprilie este ultima zi din Postul Paștelui și este zi aliturgică, iar duminică este Învierea Domnului.

Învierea Domnului (Paștele) este pe 24 aprilie și e cea mai importantă sărbătoare pentru creștini, fiind cel mai de seamă eveniment al istoriei mânturii omenirii, potrivit creștinortodox.ro. Fără Învierea lui Iisus Hristos, Biserica nu s-ar mai fi întemeiat, iar creștinismul nu s-ar mai fi răspândit.

ADVERTISEMENT

Săptămâna de după Învierea Domnului se numește Săptămâna Luminată. Vinerea din această săptămână marchează o altă sărbătoare importantă pentru creștini, Izvorul Tămăduirii (29 aprilie), atunci când are loc sfințirea apei cu care se stropesc bisericile, casele şi oamenii. Este o mare sărbătoare închinată Maicii Domnului.

Sărbători importante cu cruce neagră, în aprilie 2022

  • 6 aprilie, Sf. Sfințit Mc. Irineu, episcop de Sirmium
  • 11 aprilie, Sfântul Mucenic Sava de la Buzău;
  • 14 aprilie,  Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, Ep. Romanului;
  • 20 aprilie, Sfântul Ier. Teotim, episcopul Tomisului.
ADVERTISEMENT