Life

Calendar ortodox pentru luna ianuarie 2025. Care sunt sărbătorile trecute cu cruce roșie

Calendar ortodox pentru luna ianuarie 2025. Ce praznicuri au cruce roșie pentru credincioși, dar și care au cruce neagră.
01.01.2025 | 23:10
Calendar ortodox pentru luna ianuarie 2025 Care sunt sarbatorile trecute cu cruce rosie
Zile cu cruce roșie în ianuarie 2025. Ce arată calendarul ortodox. Sursa foto: basilica.ro
ADVERTISEMENT

Biserica Română ne spune cum arată calendarul ortodox pentru luna ianuarie 2025. Care sunt toate sărbătorile trecute cu cruce roșie care au loc în prima lună din noul an, care a început cu Sfântul Vasile cel Mare.

Calendar ortodox. Praznicurile din ianuarie 2025

Calendarul ortodox pentru ianuarie 2025 ne transmite că sunt multe praznicuri. Noul an a debutat cu Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, cinstit de foarte multe persoane din țara noastră, care și-au sărbătorit onomastica.

ADVERTISEMENT

La această dată este comemorată și Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului. Sărbătoarea are cruce roșie, ceea ce înseamnă că sunt multe restricții pe care gospodinele trebuie să le respecte cu sfințenie, cum ar fi spălatul rufelor.

Următoarea mare sărbătoare are loc pe 6 ianuarie când creștinii ortodocși celebrează Boboteaza, sărbătoare cunoscută și ca Botezul Domnului. Aceasta reprezintă botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos.

ADVERTISEMENT

Botezul este săvârșit de către Sfântul Ioan Botezătorul. De asemenea, a doua zi, pe 7 ianuarie, credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Ioan Botezătorul, care s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminției lui Aaron.

În plus, ziua marchează finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului. Ultima sărbătoare trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox în ianuarie 2025 are loc pe data de 30.

ADVERTISEMENT

Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur sunt cinstiți în fiecare an la aceeași dată. Aceștia au început să fie cunoscuți spre finalul secolului al XI-lea, când la Constantinopol se iscase o mare dispută legată de cei trei ierarhi.

Oamenii se întrebau care este mai mare. După câțiva ani de la declanșarea neînțelegerilor, cei trei sfinți au început să i se arate aievea, unul câte unul, episcopului Evhaitelor, Sfântul Ioan Mauropous. Într-un final, în anul 1084, într-o vedenie, fericitului i-au apărut cei trei sfinți împreună.

ADVERTISEMENT

Ce sărbători cu cruce neagră au loc în ianuarie 2025

Luna ianuarie 2025 marchează și mai multe zile cu cruce neagră. Aceste sărbători sunt mai puțin cunoscute de credincioși, însă importante pentru Biserica Ortodoxă. Printre acestea se află Sfântul Cuvios Antipa, de la Calapodeşti și Sfântul Grigorie de Nissa, de pe 10 ianuarie.

Calendarul ortodox mai spune că următoarele sunt: 11 ianuarie – Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare începătorul vieţii de obşte, 13 ianuarie – Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic, 17 ianuarie – Sfântul Antonie cel Mare.

Pe 18 ianuarie sunt cinstiți Sfinţii Atanasie şi Chiril și Sfântul Eftimie cel Mare. Pe 25 ianuarie sunt pomeniți Sfântul Grigorie de Nazianz și Sfântul Bretanion. De asemenea, pe 26 ianuarie 2025 este pomenit Sfântul Xenofont, alături de soţia sa Maria şi fiii lor Arcadie şi Ioan, scrie crestinortodox.ro.

Cruce neagră este și pe 27 ianuarie când are loc Aducerea moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur. Ziua în care se face această pomenire ne amintește că acesta a acuzat-o pe împărăteasa Eudoxia că și-a însușit via văduvei Calitropia. Sfântul Ioan Gură de Aur a fost izgonit de două ori din scaunul patriarhal.

ADVERTISEMENT