Credincioșii de pretutindeni trebuie să știe că luna iulie nu este lipsită de sărbători importante. În afara zilelor de duminică când în Biserica Ortodoxă este cinstită vindecarea mai multor persoane, luna viitoare este amintit și Sfântul Ilie cel care a trăit cu mai bine de 800 de ani înaintea lui Isus Hristos.
Sfântul Ilie Tesviteanul este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății, prorocul evreu fiind cinstit anual pe data de 20 iulie. În această zi oamenii păstrează câteva tradiții și obiceiuri care au menirea de a chema ploaia în perioada de secetă. De asemenea, ca să le meargă bine restul anului, credincioşii nu muncesc în această zi.
De asemenea, acest sfânt este celebrat drept făcător de minuni fiind unul dintre cei mai importanți proroci din Vechiul Testament. Ilie este cinstit de creştini ca aducător de ploi, după ce după 3 ani și jumătate de secetă în Israel, a adus ploaia prin intermediul rugăciunilor.
Totodată, Sfântul Ilie cinstit de Biserica Ortodoxă pe 20 iulie este cunoscut ca și divinitate populară a Soarelui și a focului, sărbătoare atestată de-a lungul veacurilor prin numeroasele tradiții, superstiții și datini care se respectă și în ziua de azi.
Se spune că, în Cer, Sfântul Ilie cutreieră norii, fulgeră şi trăsneşte dracii cu biciul său de foc pentru a-i pedepsi pentru răul pe care i l-au pricinuit. Acesta trăsnește năprasnic pentru a nu lăsa niciun drac să-i scape, mai ales că ei se ascund pe pământ prin arbori, în turlele bisericilor sau chiar în trupul unor animale.
În această zi de mare sărbătoare 130.000 de români își serbează onomastica, așadar este un motiv de bucurie pentru toate persoanele care poartă numele Sfântului Ilie.
Aceasta nu este singura sărbătoare mare din luna iulie pentru că luna viitoare mai are loc și Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil (13), Sfânta Marina (pe data de 17), Sfânta Maria Magdalena (22), Sfântul Mucenic Pantelimon (27) și Sfântul Mucenic Calinic (29).
Iulie este cuprinsă între două posturi, și anume: Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel ( 15 – 28 iunie) și Postul Adormirii Maicii Domnului ( 1 – 14 august), dar asta nu înseamnă că este o lună lipsită de zile în care se postează.
Concret, luna viitoare în toate zilele de miercuri și vineri credincioșii țin post, merg la slujba de la Biserică și se roagă pentru iertarea păcatelor.