Life

Calendar ortodox pentru luna noiembrie 2021. Avem 3 sărbători cu cruce roşie

Creștinii ortodocși au parte de trei sărbători importante în luna noiembrie 2021. Acestea sunt marcate în calendar cu cruce roșie.
02.11.2021 | 15:31
Calendar ortodox pentru luna noiembrie 2021 Avem 3 sarbatori cu cruce rosie
ADVERTISEMENT

Unul dintre cele trei praznice însemnate cu cruce roșie este Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, care se cinstește în fiecare an pe data de 8 noiembrie.

Cunoscuţi drept conducătorii cetelor de îngeri, după cum ne învață Biserica Ortodoxă, cei doi mari sfinți sunt și păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Sfinții Mihail și Gavriil sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai, în ziua de 8 noiembrie fiind pomenite toate cetele îngerești care nu s-au despărțit de Dumnezeu.

Calendar ortodox. Luna noiembrie 2021 aduce trei sărbători mari

Cea de-a doua sărbătoare marcantă a lunii noiembrie este în ziua de 21 atunci când credincioșii sărbătoresc Intrarea în biserică a Maicii Domnului.

ADVERTISEMENT

Trecut tot cu cruce roșie în calendarul ortodox, praznicul este închinat Fecioarei Maria și este considerat o zi a luminii și aducătoare de noroc și bucurie. Creștinii au dezlegare la pește.

Totodată, sărbătoarea amintește de intrarea copilei de trei ani, în biserica Legii vechii, în templul din Ierusalim. Potrivit tradiției, pe 21 noiembrie cerurile se deschid, iar oamenii înțeleg graiul animalelor.

ADVERTISEMENT

Se mai spune că este momentul în care oamenii se pot ruga pentru împlinirea celei mai arzătoare dorințe.

Sfântul Apostol Andrei, pomenit pe 30 noiembrie, în fiecare an

Ultima sărbătoare trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox are loc spre finalul lunii noiembrie. Data de 30 este destinată Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României.

ADVERTISEMENT

Cel dintâi chemat, așa cum mai este numit Sfântul Andrei de Biserica Ortodoxă, este ziua în care se spune că se deschid porțile Iadului, iar spiritul rău ar ieși și ar bântui lumea.

Pentru a se proteja de astfel de superstiții românii mănâncă mult usturoi, un condiment considerat util împotriva strigoilor.

Sfântul Andrei este fratele Sfântului Petru, iar împreună cei doi au fost primii ucenici ai lui Hristos. După pogorârea Sfântului Duh, Andrei a ajuns să predice în Scytia și Asia Mică. Ulterior, el a fost martirizat la Patras, în Grecia.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
O detectivă este plătită pentru a afla dacă femeile sunt înșelate: „Din zece...
O detectivă este plătită pentru a afla dacă femeile sunt înșelate: „Din zece bărbați, în medie, opt eșuează”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu. Mărturia vecinului care le-a bătut la uşă cu câteva ore înainte
Vedeta căreia Ion Ţiriac i-a luat un inel cu diamante! Ce a putut...
Vedeta căreia Ion Ţiriac i-a luat un inel cu diamante! Ce a putut spune miliardarul a lăsat mască o altă femeie celebră
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PENSIE sau INDEMNIZAȚII LUNARE? Confuzie majoră privind BANII PENSIONARILOR
PENSIE sau INDEMNIZAȚII LUNARE? Confuzie majoră privind BANII PENSIONARILOR
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
„Te cunosc de undeva”. Cine sunt finaliștii sezonului 20
„Te cunosc de undeva”. Cine sunt finaliștii sezonului 20
Câștigătorul Chefi la cuțite șterge pe jos cu foștii chefi. Ce i-au făcut...
Câștigătorul Chefi la cuțite șterge pe jos cu foștii chefi. Ce i-au făcut acești în trecut. El critică și emisiunea MasterChef. ''Este un concurs pentru bucătari amatori''
O tânără de 21 de ani a fost ucisă de iubitul ei, la...
O tânără de 21 de ani a fost ucisă de iubitul ei, la Sibiu. Bărbatul a fost prins la Păltiniș
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce...
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce a avut de spus la adresa foștilor chefi din cooking show-ul Antenei 1