Life
notix pixel id

Calendar ortodox pentru luna noiembrie 2021. Avem 3 sărbători cu cruce roşie

Creștinii ortodocși au parte de trei sărbători importante în luna noiembrie 2021. Acestea sunt marcate în calendar cu cruce roșie.
02.11.2021 | 15:31
Calendar ortodox pentru luna noiembrie 2021. Avem 3 sărbători cu cruce roşie
Calendar ortodox pentru luna noiembrie 2021. Avem 3 sărbători cu cruce roşie. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Unul dintre cele trei praznice însemnate cu cruce roșie este Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, care se cinstește în fiecare an pe data de 8 noiembrie.

Cunoscuţi drept conducătorii cetelor de îngeri, după cum ne învață Biserica Ortodoxă, cei doi mari sfinți sunt și păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte.

De asemenea, Sfinții Mihail și Gavriil sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai, în ziua de 8 noiembrie fiind pomenite toate cetele îngerești care nu s-au despărțit de Dumnezeu.

ADVERTISEMENT

Calendar ortodox. Luna noiembrie 2021 aduce trei sărbători mari

Cea de-a doua sărbătoare marcantă a lunii noiembrie este în ziua de 21 atunci când credincioșii sărbătoresc Intrarea în biserică a Maicii Domnului.

Trecut tot cu cruce roșie în calendarul ortodox, praznicul este închinat Fecioarei Maria și este considerat o zi a luminii și aducătoare de noroc și bucurie. Creștinii au dezlegare la pește.

ADVERTISEMENT

Totodată, sărbătoarea amintește de intrarea copilei de trei ani, în biserica Legii vechii, în templul din Ierusalim. Potrivit tradiției, pe 21 noiembrie cerurile se deschid, iar oamenii înțeleg graiul animalelor.

Se mai spune că este momentul în care oamenii se pot ruga pentru împlinirea celei mai arzătoare dorințe.

ADVERTISEMENT

Sfântul Apostol Andrei, pomenit pe 30 noiembrie, în fiecare an

Ultima sărbătoare trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox are loc spre finalul lunii noiembrie. Data de 30 este destinată Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României.

Cel dintâi chemat, așa cum mai este numit Sfântul Andrei de Biserica Ortodoxă, este ziua în care se spune că se deschid porțile Iadului, iar spiritul rău ar ieși și ar bântui lumea.

ADVERTISEMENT

Pentru a se proteja de astfel de superstiții românii mănâncă mult usturoi, un condiment considerat util împotriva strigoilor.

Sfântul Andrei este fratele Sfântului Petru, iar împreună cei doi au fost primii ucenici ai lui Hristos. După pogorârea Sfântului Duh, Andrei a ajuns să predice în Scytia și Asia Mică. Ulterior, el a fost martirizat la Patras, în Grecia.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri