News

Calendar ortodox sâmbătă, 15 iunie 2019: Moșii de vară

14.06.2019 | 16:00
Calendar ortodox sambata 15 iunie 2019 Mosii de vara
Calendar ortodox 15 iunie 2019. Moșii de vară. Sursa foto: Ziarul Amprenta

Potrivit calendarului ortodox, sâmbătă, 15 iunie, sunt Moșii de vară. Tot în această zi, în ajunul Rusaliilor sunt pomeniți și: Sfântul Prooroc Amos, Sfântul Mucenic Narsi, Sfântul Apostol Ahaic, Sfântul Cuvios Ortisie, Sfântul Fortunat, Sfântul Mucenic Dula. Tot pe 15.06 are loc și Soborul Preasfintei Născătoarei noastre de Dumnezeu de la Maranachiu.

Calendar ortodox sâmbătă, 15 iunie 2019: Ce se face de Moșii de vară

Sâmbăta dinaintea Rusaliilor este o zi cu multe semnificații religioase, după cum se poate observa. Este sâmbăta de pomenire a morților, în mod tradițional înaintea sărbătorii Pogorârii Duhului Sfânt. Această zi, denumită și ziua Moșilor de vară, este dedicată pomenilor, iar româncele fac colivă și oferă bucate celor sărmani și îi amintesc pe cei trecuți în neființă.

Se gătește orez cu lapte sau griș cu lapte și se prepară tot felul de mâncăruri tradiționale, specifice fiecărei regiuni din țară. În unele sate din Bucovina, Moșii de vară încep de dimineață, când gospodinele merg de la prima oră a zilei să împartă pomenile pe la casele oamenilor. Acest obicei mai este valabil doar în comunitățile rurale, și chiar și în acelea datina începe să se piardă.

15 iunie, zi importantă în calendarul ortodox. Sursa foto: Antena 3

Sfântul Prooroc Amos, unul din cei mai vechi sfinți

Tot pe 15 iunie este pomenit și Sfântul Prooroc Amos. Acesta a trăit în secolul VIII înainte de Hristos și este unul din cei mai vechi sfinți pe care îi semnează bisericile în calendarele lor. A trăit lângă Betleem și s-a luptat cu păgânii care se închinau la idoli. A întors de la falsa credință, prin proorocirile sale, o întreagă comunitate ce se închina la viței de aur.

A murit în satul în care s-a și născut, Tecoa, după ani de luptă cu închinatorii la idoli. Pentru acest sfânt, care nu este tatăl lui Isaia, cum se face adesea confuzie, există chiar și o rugăciune. „A proorocului Tău Amos pomenire, Doamne, prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

Curăţându-ţi prin Duhul inima cea strălucitoare de lumină, Mărite Proorocule Amos, ai primit de sus harul proorociei şi la margini cu mare glas ai strigat: Acesta este Dumnezeul nostru şi nu se va adăuga altul către Dânsul”, este ruga către Sfântul Amos.