Life

Calendar Ortodox 10 februarie 2022. Sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși. E cruce neagră

Calendarul ortodox pomenește în data de 10 februarie 2022 un sfânt foarte important pentru creștini ortodocși. Este o sărbătoare trecută cu cruce neagră.
09.02.2022 | 23:07
Calendar Ortodox 10 februarie 2022 Sarbatoare importanta pentru crestini ortodocsi E cruce neagra
ADVERTISEMENT

Sfântul Haralambie, cunoscut ca și protectorul de boli, este trecut în calendarul ortodox în fiecare an pe data de 10 februarie. În 2022 pică într-o zi de joi. Sărbătoarea este foarte importantă pentru creștinii de pretutindeni, în ciuda faptului că este pomenită în Biserica Ortodoxă ca având cruce neagră.

Asta înseamnă că oamenii au voie să muncească, nu ca în zilele cu cruce roșie când nu avem obligația de a lucra. În plus, este o zi în care se înalță rugăciuni către sfântul pomenit, reprezentat în iconografia ortodoxă greacă ca un preot. În cea rusă apare sub chip de ierarh.

ADVERTISEMENT

Sfântul Haralambie a trăit în vremea împăratului Septimiu Sever (193 – 211), perioadă în care a fost numit episcop în Cetatea Magneziei din Asia Mică, Turcia de astăzi. Făcător de minuni și apărător de boli a trăit până la vârsta de 113 ani, dar avea să aibă un sfârșit tragic.

Calendar ortodox pentru 10 februarie 2022. Este pomenit Sfântul Haralambie

A fost supus la diferite chinuri pentru că nu a vrut să renunțe la credința în Isus Hristos. Potrivit tradiției, în timpul chinurilor la care a fost supus mâinile guvernatorului Lucian au stat lipite de trupul său și au rămas așa până când a terminat rugăciunile.

ADVERTISEMENT

În fața acestei minuni înfăptuite de mucenic, toți cei care l-au torturat s-au convertit la creștinism. Mai târziu, împăratul a poruncit să fie adus în Antiohia, unde a fost supus altor chinuri.

Soldații i-au legat barba în jurul gâtului și l-au tras de ea pe drum. Aceștia nu s-au oprit aici și i-au înfipt în trup un fier, i-au ars fața și i-au jupuit pielea de pe trup, dar sfântul s-a vindecat în chip miraculos.

ADVERTISEMENT

Ulterior, Sfântul Haralambie a fost condamnat la tăierea capului cu sabia, în timpul rugăciunii dinainte de moarte cerurile deschizându-se. În clipa aceea a reușit să-l vadă pe Hristos și îngerii săi.

A fost momentul în care mucenicul i-a cerut lui Dumnezeu să aibă grijă de locul unde vor sta moaștele sale, ca locul respectiv să nu sufere niciodată de foame și de boli.

ADVERTISEMENT

În prezent, moaștele sale sunt împărțite în mai multe lăcașuri de cult din România, printre care se numără: Mănăstirea Miclăușeni din Iași, Mănăstirea Râșca și Catedrala episcopală din Galați.

De asemenea, există racle și în bisericile bucureștene Sfântul Dumitru, Sfinții Arhangheli (Oțelari), Sfântul Stelian, Mănăstirea Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril – Stavropoleos, precum și Biserica Nașterea Maicii Domnului – Mărgeanului din București.

Acesta a murit înainte de a fi executat, în urma sa rămânând foarte multe minuni înfăptuite. Una dintre acestea este vindecarea unui om posedat de un duh rău de 35 de ani sau faptul că fiica împăratului, Galina, s-a convertit la creștinism.

Rugăciune către Sfântul Haralambie, cinstit pe 10 februarie

„Sfinte Mucenice Haralambie, primeşte această rugăciune pe care cu umilinţă ți-o aducem şi ne izbăveşte din toate necazurile! Deşi suntem bolnavi și nevrednici milostivirii tale pentru păcatele noastre cele multe şi grele pe care le săvârşim în tot timpul vieţii noastre şi în tot ceasul, totuşi, cunoscând bunătatea ta cea mare pe care ai arătat-o celor ce te cinstesc şi celor ce se pocăiesc cu credinţă întru numele Domnului, îndrăznim cu umilinţă să mărturisim înaintea ta că am greşit.

Fii mijlocitorul nostru către preaputernicul Dumnezeu pentru iertarea păcatelor noastre, pentru izbăvirea noastră de toate bolile şi de toate primejdiile şi pentru întărirea noastră în credinţa cea adevărată. Amin!”.

ADVERTISEMENT