Life

Calendar Ortodox: Sfântul Sisoe, sărbătorit pe 6 iulie. Care este originea expresiei „Sfinte Sisoe!”

Sfântul Sisoe este sărbătorit pe 6 iulie, fiind o sărbătoare cu cruce neagră în cașendarul ortodox. Află ce semnifică cunoscuta expresie „Sfinte Sisoe!”
05.07.2021 | 21:40
Calendar Ortodox Sfantul Sisoe sarbatorit pe 6 iulie Care este originea expresiei Sfinte Sisoe
ADVERTISEMENT

Conform calendarului creștin-ortodox, pe 6 iulie este sărbătorit Sfântul Sisoe cel Mare. Deși este o sărbătoare cu cruce neagră, chiar și persoanele care nu sunt religioase cunosc expresia „Sfinte Sisoe!” atunci când cineva își exprimă uimirea.

Iată care a fost viața Sfântului Sisoe cel Mare, dar și de ce oamenii au ajuns să-l pomenească atunci când sunt mirați de ceva.

ADVERTISEMENT

Calendar Ortodox: Sfântul Sisoe, sărbătorit pe 6 iulie

Sfântul Sisoe cel Mare, sărbătorit pe 6 iulie, a fost ucenicul Sfântului Antonie cel Mare și s-a nevoit în pustia Egiptului timp de 72 de ani, potrivit libertatea.ro.

De asemenea, Sfântul Sisoe a primit de la Dumnezeu puterea de a-i vindeca pe cei bolnavi, de a scoate duhurile rele și de a învia morții. Se spune că postea atât de mult, încât nu mânca nimic zile întregi.

ADVERTISEMENT

Sfântul Sisoe excela prin smerenie. Cei care îl vizitau înțelegeau că singura cale de ajunge la ea este prin abstinență, apoi prin rugăciune. În final, Sfântul Sisoe îi învăța pe oameni să se considere inferior tuturor, în orice împrejurare.

De-a lungul vieții, Sfântul Sisoe cel Mare a făcut mai multe minuni. Se spune că, într-o zi, un om se îndrepta spre chilia Sântului Sisoe împreună cu fiul lui pentru binecuvântare. Pe drum, copilul a murit, însă tatăl a continuat să meargă înainte.

ADVERTISEMENT

A intrat la chilie cu fiul în brațe și a căzut la pământ pentru a fi binecuvântat. După aceea, tatăl s-a ridicat, lăsându-și copilul la picioarele Sfântului Sisoe, necunoscând că fiul lui își pierduse viața.

„Ridică-te și du-te afară!”, i-a spus Sfântul copilului, care s-a ridicat imediat și a ieșit. Tatăl i-a adus la cunoștință Cuviosului Sisoe ce s-a întâmplat cu fiul său.

ADVERTISEMENT

Acesta i-a spus bărbatului să nu vestească nimic depre toate cele petrecute până la moartea sa. Sfântul Sisoe a trecut la veșnicie în anul 429.

De unde provine expresia celebră „Sfinte Sisoe!”

Se spune că Sfântul Sisoe cel Mare este și protectorul copiilor și alungă diavolul, motiv pentru care este invocat chiar și în ziua de azi.

Expresia „Sfinte Sisoe!” este folosită de români pentru a exprima uimirea sau sperietura față de o anumită situație. De-a lungul vieții sale, Sfîntul Sisoe obișnuia să-l păcălească pe bunul său prieten, Sfîntul Antonie cel Mare.

Acestuia îi spunea că l-a văzut pe diavol făcându-și nevoile în vasul din care se hrăneau sau că a înviat din morți diverse victime ale unei epidemii de ciumă.

De la aceste glume se spune că a apărut Ziua Păcălelilor, sărbătorită pe 1 aprilie, dar și celebra expresie folosită de români.

ADVERTISEMENT