News

Calendar ortodox, vineri, 24 mai 2019: Sfântul Cuvios Simeon

23.05.2019 | 19:00
Calendar ortodox vineri 24 mai 2019 Sfantul Cuvios Simeon

În calendarul ortodox, vineri, 24 mai 2019, este pomenit Sfântul Cuvios Simeon. Tot în această zi, pe lângă Simeon, sunt amintiți de către Biserica Ortodoxă Română și Sfinții Vincențiu de Lerin și Meletie Stratilatul. Este zi de vineri, zi de post în mod normal, însă conform canonului, pentru că nu suntem în pragul unei sărbători mari, creștinii pot refuza să țină postul.

Calendar ortodox, vineri, 24 mai: Cine a fost Sfântul Cuvios Simeon

Sfântul Simeon s-a născut în Antiohia Siriei și a trăit în secolul al VI-lea. A fost special încă din fragedă pruncie. La 6 ani, a mers în pustie la părintele Ioan, cel care l-a luat sub aripa sa și l-a protejat. A trecut prin cele mai aspre posturi, privegheri și s-a rugat neîncetat lui Dumnezeu. 

Sfântul Simeon era cunoscut sub denumirea Simeon Stâlpnicul pentru că a petrecut mulți ani în post și rugăciune pe un stâlp. Călăuzit de Dumnezeu, s-a retras pe un munte pe care se spune că Însuși Dumnezeu l-ar fi ales pentru acesta, drept răsplată pentru dreapta sa credință și lupta cu ereticii vremurilor respective.

Sfântul Simeon îi vindeca pe bolnavi. Sursa foto: doxologia.ro

Sfântul Simeon era un mare vindecător. Ce minuni făcea

Simeon era cunoscut pentru puterea sa de vindecare. Îmblânzea animalele, stătea și se ruga chiar și câteva zeci de zile încontinuu fără să doarmă deloc, chiar fără să se hrănească și se spune că a supraviețuit pentru că ar fi primit mană cerească de la Dumnezeu. Iată și rugăciunea pe care o poți rosti, către Sfântul Simeon:

”Bucură-te, Ceea ce eşti Plină de har, Născătoare de Dumnezeu Fecioară; că din tine a Răsărit Soarele dreptăţii, Hristos Dumnezeul nostru, luminând pe cei dintru întuneric. Veseleşte-te şi tu, bătrânule drepte, cel ce ai primit în braţe pe Izbăvitorul sufletelor noastre, Cel Ce ne-a dăruit nouă şi Învierea.

În locaşurile drepţilor cu bucurie sălăşluindu-te, pe Domnul Cel Drept, Dreptule Simeon, roagă-L să îndrepteze pe cei ce prăznuiesc Dumnezeiasca ta mutare, preafericite. Cel ce în Lege ai fost sfinţitor, preasfinţite, pe Cel Ce a propovăduit Legea, Prunc L-ai văzut. Şi după Legea firii, de Dumnezeu primitorule, murind, la Viaţa Cea Nemuritoare, bucurându-te, te-ai mutat. Pe Cel Ce ţine în mâinile Sale marginile lumii, L-ai văzut purtat de mâinile Fecioarei; şi în cinstitele tale braţe primindu-L, mai cinstit decât Moise te-ai arătat, preafericite. Amin”