News

Calendar ortodox, vineri, 5 iulie 2019. Sfântul Atanasie de la Anton

04.07.2019 | 20:00
Calendar ortodox vineri 5 iulie 2019 Sfantul Atanasie de la Anton
Biserica Ortodoxă îl sărbătorește vineri, 5 iulie pe Sfântul Cuvios Atanasie Sursa foto: doxologia.ro

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește vineri, 5 iulie 2019, pe Sfântul Atanasie Athonitul, care s-a născut din părinți creștini și a intrat în viața monahală de la o vârstă fragedă. Sfântul Cuvios Atanasie a făcut multe minuni chiar și după ce a trecut la cele veșnice. Tot în această zi are loc pomenirea Sfântului Cuvios Lampadie, Sfântului Mucenic Vasile și a celor împreună cu dânsul, a celor 70 de mucenici, a Sfântului Mucenic Ciprian și Sfințirea Bisericii Sfântului Mucenic Iulian.

Viața Sfântului Cuvios Atanasie de la Anton

Sfântul Atanasie de la Anton se juca cu părinții săi în pădure sau în apropierea peșterilor și avea mereu rolul de egumen. Acest lucru se pare că a devenit adevărat câțiva ani mai târziu. Sfântul Atanasie a rămas orfan de o vârstă foarte fragedă și a fost crescut de un ofițer. După ce și-a format o educație, a intrat în monarhism. Sfântul Cuvios a ridicat o biserică închinată Sfintei Fecioare Maria. Acest lucru s-a întâmplat la rugămintea lui Nichifor Focas (963-969).

Biblia spune că Sfântul împărțea mâncarea fraților din mănăstire în așa fel încât el nu mânca mai nimic. Frații săi nu și-au dat niciodată seama că Sfântul Cuvios mânca doar anafura înpărțită după Sfânta Liturghie. Sfântul Cuvios a scos piatră dintr-o stâncă și i-a făgăduit Născătoarei de Dumnezeu că va fi mereu Stareța Lavrei.

În perioada în care inspecta lucrările de extindere a bisericii, Sfântul Atanasie și-a îmbrăcat hainele de sărbătoare și a urcat pe schele. Cupola Bisericii s-a prăbușit peste Sfântul Atanasie și peste frații care lucrau la zidurile bisericii. Trupul său a rămas intact, deși a fost zdrobit de cupola care a căzut peste el. Sfântul Cuvios a avut o singură rană la picior și din ea a curs mult sânge pe care frații săi l-au luat cu grabă și au mai făcut vindecări cu el. După ce a trecut la cele veșnice, Sfântul Atanasie a apărut de mai multe ori în fața fraților săi să-i mângăie, să-i aline sau chiar să-i certe.

Sfântul Cuvios Atanasie
Biserica Ortodoxă îl sărbătorește vineri, 5 iulie pe Sfântul Cuvios Atanasie
Sursa foto: obiectiv.info

Condacul Sfântului Cuvios Atanasie de la Anton

Glasul 8. Apărătoare Doamnă: „Ca spre un văzător al fiinţelor fără de trup şi ca spre un tâlcuitor cu adevărat, strigă către tine turma ta, de Dumnezeu grăitorule: nu înceta a te ruga pentru robii tăi, ca să fie izbăviţi de ispite şi de primejdii cei ce îţi cântă: bucură-te, Părinte Atanasie”.

Troparul Sfântului Cuvios Atanasie, Glasul 3: De viaţa ta cea în trup s-au minunat cetele îngereşti, cum, cu trupul, la luptele cele nevăzute ai ieşit, pururea mărite şi ai rănit cetele demonice. Pentru care, Sfinte Atanasie, Hristos ţi-a răsplătit cu bogate daruri. Drept aceea, părinte, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să se mântuiască sufletele noastre”.