News

Calendarul ortodox, 17 mai. Pomenirea Sfinților Andronic și soția sa, Iunia

16.05.2019 | 17:40
Calendarul ortodox 17 mai Pomenirea Sfintilor Andronic si sotia sa Iunia

Calendarul creștin ortodox îi pomenește în data de 17 mai, vineri, pe Sfinții Andronic și Iunia (soția sa). Tot vineri, Biserica Ortodoxă, îi prăznuiește pe Sfântul Cuvios Nectarie și Sfântul Cuvios Teofan. Vineri, 17 mai este și dezlegare la pește.

Calendarul creștin ortodox îi pomenește pe Sfinții Andronic și soția sa, Iunia

“Îmbrățișati pe Andronic și pe Iunias, cei de neam cu mine și împreună închiși cu mine, care sunt vestiți între apostoli și care înaintea mea au fost în Hristos“ (16, 7), spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani. Sfântul Andronic a fost unul dintre cei 70 de apostoli vestit în ceata lui Hristos, înaintea Sfântului Apostol Pavel. În plus, Sfântul Andronic a fost rudă cu Sfântul Apostol Pavel.

Sfântul Andronic a fost hirotonisit episcop în Panania, dar nu a avut tronul episcopal fixat într-un loc anume. El călătorea alături de soția sa, Iunia și a fost propovăduitor și învățător pe întregul cuprins al Panania. Mult – minunata Iunia, moartă pentru lume, viețuia numai pentru Hristos Mântuitorul. Acest apostol al Domnului, Sfântul Andronic, a înconjurat toată lumea și a propovăduit pe Hristos.

,,Şi trăgând spre dumnezeiasca cunoştinţă pe mulţi, au stricat capişti idoleşti şi au zidit dumnezeieşti biserici în toate părţile; şi gonind duhuri necurate de la oameni şi tămăduind boli fără de leac, şi-au plinit şi ei ca nişte oameni obşteasca datorie a firii, şi prin moarte s-au mutat la viaţa cea veşnică. “Spuneţi închinăciune lui Andronic şi Iuniei, rudelor mele şi soţilor mei în robie, care sunt vestiţi între apostoli, care şi mai înainte de mine au fost în Hristos”., a pomenit marele apostol Pavel, în Epistola către Romani (XVI, 7).

Sfântul Andronic a luptat împotriva închinării la idoli, a smuls din temelie înșelăciunea diavolească propovăduind pe Domnul Hristos și a vindecat toate bolile și suferințele poporului prin Sfântul Duh. Împreună cu Iunia, Sfântul Andronic a zidit biserici dumezeiești, au izgonit duhurile necurate din oameni și au tămăduit patimile nepunticioșilor.

Ce Sfinți mai sărbătorim pe 17 mai

Sfintele moaște ale celor doi sfinți au fost descoperite în regiunea Evgheniei. Sinaxarul face pomenire de moaștele lor pe data de 22 februarie.

Tot pe 17 mai, vineri mai sunt pomeniți Sfântul mucenic Solohon și împreună cu el sfinţii mucenici Pamfamir şi Pamfilon. Sunt amintiți și cuvioșii părinți și frați Nectarie şi Teofan, ctitorii Mănăstirii lui Varlaam din Meteora, dar și Sfântul Nicolae din Metsovo.