News

Calendarul pentru admiterea la liceu 2023 a fost modificat. Când e noul termen pentru rezolvarea contestațiilor

Calendarul pentru admiterea la liceu 2023 a fost modificat. Când e noul termen pentru rezolvarea contestațiilor potrivit anunțului oficial al Ministerului Educației.
25.05.2023 | 13:19
Calendarul pentru admiterea la liceu 2023 a fost modificat Cand e noul termen pentru rezolvarea contestatiilor
Calendarul pentru admiterea la liceu 2023
ADVERTISEMENT

Calendarul pentru admiterea la liceu 2023 a fost modificat. Când e noul termen pentru rezolvarea contestațiilor potrivit anunțului oficial al Ministerului Educației. Potrivit documentelor oficiale, de aceste schimbări sunt vizați în special elevii care au dat probleme de aptitudini, cele de limbă străină, dar și elevii cu cerințe educaționale speciale și cei de etnie romă.

Calendarul pentru admiterea la liceu 2023 a fost modificat

Conform Edupedu.ro, data pentru contestațiile la probele de aptitudini e acum 15 iunie, iar atunci vor fi comunicate și rezultatele finale,  fiind afectată de acest decalaj și depunerea certificatului de orientare școlară pentru elevii cu CES. Documentele au fost semnate de secretarul de stat Gigel Paraschiv, responsabil pentru învățământul superior, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Conform documentului, data de 15 iunie devine noua dată pentru ”depunerea contestațiilor la probele de aptitudini/probele de verificarea a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă (dacă există prevederi metodologice privind contestarea probelor). Comunicarea rezultatelor finale, după contestații, la probele de aptitudini/probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă”.

De asemenea, pe această dată va fi transmisă lista candidaților declarați admiși la probele de aptitudini, prin completarea acestora în aplicația informatică centralizată, precum și listele cu cu rezultatele finale la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, prin completarea acestora în aplicația informatică centralizată.

ADVERTISEMENT

Până pe 15 iunie va fi posibilă și ridicarea sau transmiterea anexelor fișelor de înscriere ale candidaților care au participat la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, la unitățile de proveniență, dar și depunerea și înregistrarea de către părinte/reprezentantul legal a recomandării scrise de apartenența la etnia rromă, la unitatea de învățământ de proveniență, în vederea înscrierii elevilor pe locurile speciale pentru romi.

Părinții vor avea atunci ocazia să depună și să înregistreze la unitatea de învățământ de proveniență certificatul de orientare școlară și profesională emis CJRAE/CMBRAE, care atestă existența unei cerințe educaționale speciale a elevului, în vederea înscrierii pe locurile distinct alocate în unități de învățământ de masă, conform aceluiași document.

ADVERTISEMENT

Până la această modificare, data valabilă era de 9 iunie, însă aceasta s-a devansat cu 6 zile. Potrivit calendarului oficial, pe 22 mai 2023 au fost comunicate rezultatele probelor de verificare a cunoștințelor de limba modernă sau maternă, după care vor fi depuse contestațiile la probele de verificare.

Pe 26 mai vor fi comunicate rezultatele finale, după contestații, la probleme de limbă modernă sau maternă, iar pe 29-30 mai vor fi ridicate/transmise anexele fișelor de înscriere de la unitățile unde candidații au susținut probleme de verificare a cunoștințelor de limba modernă sau maternă.

ADVERTISEMENT

Părinții și elevii vor putea pe 29-30 mai 2023 să ridice și să transmită anexele fișelor de înscriere de la unitățile de la care candidații au susținut aceste probe, iar pe 9 iunie 2023 vor fi depuse și transmise anexele fișelor de înscriere ale candidaților. În final, spre 15 iunie 2023 va fi ”transmiterea de către comisiile de admitere județene/a municipiului București, în format electronic, către Centrul național de admitere a listei candidaților care au promovat probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă și a rezultatelor acestora la probe, prin introducerea și confirmarea finalizării introducerii acestora în aplicația informatică centralizată”.

Tot pe 15 iunie 2023 va fi efectuată ”transmiterea de către comisiile de admitere județene/a municipiului București către unitățile de învățământ liceal care au organizat probe de aptitudini a listei elevilor corigenți, repetenți, cu situația neîncheiată sau exmatriculați, prin activarea rapoartelor specifice în aplicația informatică centralizată”.

ADVERTISEMENT