Datele oficiale venite miercuri, 27 noiembrie, de la AEP, arată că independentul Călin Georgescu a adunat 2,1 milioane de voturi cu 0 lei investiți în campania electorală.
Conform unui comunicat de presă al Autorității Electorale Permanente (AEP), cei 14 candidați înscriși în alegerile prezidențiale au cheltuit în total peste 104 milioane de lei în campania electorală, undeva la 20 de milioane de euro.
Printre aspiranții la funcția supremă în stat se află doi candidați care au declarat investiții și cheltuieli de 0 lei. Aceștia sunt Sebastian Popescu (Partidul Noua Românie) și, atenție, Călin Georgescu (independent).
Potrivit propriilor declarații fiscale asumate la AEP, Călin Georgescu a intrat în turul II al alegerilor prezidențiale cu votul a 2,1 milioane de români, reprezentând 22,49% din cei prezenți la vot, fără a investi în campania sa nici măcar un singur leu.
Lider la capitolul cheltuieli este Marcel Ciolacu. Candidatul PSD la alegerile prezidențiale a declarat contribuții de 66.000.000,00 lei şi cheltuieli de 56.576.095,56 lei.
Premierul în exercițiu este urmat, la foarte mare distanță, de candidatul PNL, Nicolae Ciucă. Acesta a avut cheltuieli de 17.650.501,98 lei, la venituri de 17.652.000 lei.
Elena Lasconi (USR), ”finalista” alegerilor prezidențiale care vor avea loc pe 8 decembrie, a avut contribuții de 19.425.165 lei și cheltuieli de 16.494.018,93 lei, arată AEP.
A mai raportat cheltuit mari, de ordinul milioanelor de lei, și George Simion, candidatul AUR. El a declarat venituri de 4.905.000 lei și cheltuieli de 4.326.835 lei.
În ciuda acestor date oficiale, în ultimele zile au existat voci care au contestat sumele investite de unii candidați. Călin Georgescu, învingătorul din turul I, este principala țintă a rivalilor de pe scena politică.
Despre acest aspect, AEP a anunțat că: ”raportat la numărul mare al sesizărilor depuse, referitoare la mijloacele folosite de competitorii electorali participanți la alegerile pentru Președintele României din anul 2024, Autoritatea Electorală Permanentă informează că va întreprinde toate demersurile necesare în vederea constatării și sancționării oricăror abateri de la prevederile Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, în limitele competențelor sale”.
Autoritățile statului mai spun că, dacă vor apărea probe/dovezi sau suspiciuni cu privire la încălcări ale legii privind legalitatea veniturilor sau a efectuării cheltuielilor în campania electorală, ”AEP va aplica sancțiunile legale aflate în competența sa și/sau va sesiza organele competente, după caz”.