Călin Georgescu a contestat, vineri, decizia Curții de Apel București, care i-a respins cererea de anulare a trei hotărâri emise de Biroul Electoral Central (BEC) după ce Curtea Constituțională a invalidat alegerile prezidențiale.
Cererea sa a fost respinsă ca neîntemeiată, iar judecătoarea Cristina Ardelean, care a soluționat dosarul, a fost ținta unor cereri de recuzare, respinse anterior, conform News.ro.
„Respinge cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost modificată şi precizată, ca neîntemeiată. Respinge cererea de intervenţie accesorie în favoarea contestatorilor, formulată de intervenienta Public Attitude, ca neîntemeiată”, este decizia pronunţată, în urmă cu trei zile, de instanţa Curţii de Apel Bucureşti.
Recursul formulat de Călin Georgescu a fost înregistrat la Înalta Curte de Casație și Justiție și urmează să fie analizat. Potrivit legii, hotărârea Curții de Apel putea fi atacată în termen de cinci zile.
Georgescu a cerut anularea hotărârilor BEC nr. 230D/2024, 231D/2024 și 232D/2024. Acestea vizau oprirea votului și a pregătirilor electorale, suspendarea activității birourilor electorale, precum și modificarea indemnizațiilor membrilor birourilor de vot din străinătate, ca urmare a deciziei CCR de anulare a procesului electoral.
CCR a hotărât, în unanimitate, anularea alegerilor prezidențiale, urmând ca o nouă dată și un nou calendar să fie stabilite pentru organizarea acestora. În demersurile sale, Georgescu este susținut de Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept și a intentat acțiuni împotriva mai multor instituții și persoane, inclusiv Guvernul României, Curtea Constituțională, președintele Klaus Iohannis și alte entități de stat.
Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a estimat că recursul la Înalta Curte ar putea dura un an sau mai mult, timp suficient pentru organizarea unor noi alegeri. De asemenea, Zegrean a sugerat că procesul deschis de Georgescu ar putea avea un scop electoral.
„Dacă se recuză, se reia procesul de la capăt. Recuzarea nu o judecă doamna aceea care a judecat astăzi (n. red. luni a fost depusă o cerere de recuzare a judecătoarei Cristina Ardelean, care a fost respinsă, aşa încât ea a pronunţat marţi decizia în cazul lui Georgescu), ci alţi judecători de la aceeaşi instanţă şi la judecata recuzării nu vor fi oameni în stradă, pentru că nu ştiu ei unde se întâmplă şi cum se face (…)
Din câte ştiu eu – eu practic avocatura şi o practic de 150 de ani – un recurs acum la Înalta Curte, la secţia de contencios, se judecă, dacă ai noroc, după un an de zile de la data înregistrării, deci vor trece alegerile”, a afirmat Augustin Zegrean, luni seară, într-o intervenţie la Antena 3 CNN.
Conform G4Media, Georgescu a depus o plângere și la CEDO, solicitând organizarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale între el și Elena Lasconi. În plus, a cerut suspendarea efectelor deciziei CCR și adoptarea unor măsuri pentru a restabili încrederea cetățenilor în procesul electoral.
Luni, la Curtea de Apel București, peste o mie de susținători ai lui Georgescu s-au adunat pentru a-și arăta sprijinul. Aceștia au rostit rugăciuni și au făcut presiuni simbolice asupra judecătoarei, cerându-i să „se mântuiască” prin decizia sa. Procesul a fost suspendat de două ori din cauza acestor tensiuni.
„Eu i-am sugerat acest lucru, fiecare femeie la rândul ei, şi ca mamă, este leoaică, aşa că am credinţa să spun că, dacă saltul în conştiinţă va fi al ei, poate să devină unul din marii eroi ai acestei ţări. Contează conştiinţa ei”, a afirmat Călin Georgescu.