Cel care a depus prima contestație este Remus Pricopie, rector al SNSPA. În acest demers s-a alăturat și un avocat cunoscut din Arad. Candidatura lui Georgescu trebuie să ajungă la CCR, care va decide dacă o va valida. Conform G4Media, Pricopie cere respingerea candidaturii lui Georgescu pentru că independentul nu respectă Constituția.
În cursul acestei seri, Biroul Electoral Central a trimis la Curtea Constituțională contestațiile depuse la candidatura lui Călin Georgescu. O ședință de judecată va avea loc sâmbătă, 8 martie.
”Până acum avem două dosare constituite în cadrul atribuției privind procedura de alegere a președintelui și mâine (n.r. sâmbătă) vă fi o ședință de judecată, a cărei oră o vom anunța ulterior, precum și alte detalii”, a anunțat CCR.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a notat că dosarele nu au obiect, atâta timp cât BEC nu s-a pronunţat cu privire la admiterea sau respingerea candidaturii.
”Cele 2 contestatii au fost trimise de BEC către CCR, singura care. potrivit legii. poate solutiona contestatiile de felul acesta. Evident ca în momentul ăsta sunt premature, pentru ca încă nu avem o hotărâre a BEC, deci le lipseşte obiectul”, a scris Adrian Toni Neacşu pe platforma de socializare.
Dosarul lui Călin Georgescu ar conține 324.000 de candidaturi. ”Am depus dosarul de candidatură. Pe 6 decembrie 2024, a fost ucisă democrația, iar astăzi, pe 7 martie 2025, poporul român a înviat. Am depus dosarul cu peste 324.000 de semnături, din respect față de poporul român, care a înțeles că trebuie să-și apere libertatea.
Ei bine să ne apărăm democrația și să ne luptăm pentru libertate și pace”, a afirmat Călin Georgescu în fața sediului BEC. Georgescu s-a asociat oficial cu administrația Trump-Vance, mai ales că Elon Musk și propaganda MAGA au anunțat public că-l susțin pe Georgescu, sau cel puțin au lăsat să se înțeleagă asta.
Acum, profesorul Remus Pricopie, rector al Școlii Naţionale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a depus contestație în scris la BEC, în temeiul ”dispozițiilor art. 27 și urm. din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 12 septembrie 2011, cu modificările și completările ulterioare și respectiv ale Constituției României”.
Potrivit comunicatului oficial, ”contestația se bazează pe argumente solide de natură constituțională și juridică, care evidențiază incompatibilitatea discursului și comportamentului candidatului cu valorile democratice și constituționale ale statului român”. Astfel, rectorul SNSPA a solicitat oficial Biroului Electoral Central să verifice îndeplinirii condițiilor de fond și de formă prevăzute de lege pentru candidatura la funcția de Președinte al României din anul 2025.
Mai mult, BEC este somată să respingă candidaturii domnului Călin Georgescu, la alegerile pentru funcția de Președinte al României din anul 2025, constatând că se încalcă condițiile de eligibilitate prevăzute de dispozițiile constituționale ale art.1 alin.(3) și (5), ale art.82 alin.(2), corelate cu cele ale art.148 și 149, cu referire la valorile democrației, la statul de drept, la respectarea Constituției corelate cu garanția politico-militară a acestora, respectiv apartenența României la UE și NATO.
Rectorul SNSPA consideră că acest demers a fost necesar pentru a apăra democrația din România de Călin Georgescu. ”Am considerat necesar să recurg la acest demers deoarece obligația de a respecta Constituția nu este doar o cerință formală în momentul preluării mandatului prezidențial, ci o condiție fundamentală de eligibilitate. Orice persoană care aspiră la funcția supremă în stat trebuie să dovedească, fără echivoc, respectul față de valorile democratice, ordinea constituțională și angajamentele internaționale ale României.
În calitate de profesor și rector al unei universități din România, mă simt dator față de români, dar mai ales față de tineri și generațiile viitoare, să iau atitudine împotriva oricărei încercări de a submina principiile fundamentale ale democrației și statului de drept. Viitorul acestei țări depinde de respectarea valorilor constituționale și de promovarea unei conduite politice care să inspire încredere și stabilitate.
Conduita unui candidat la Președinție nu poate fi redusă la o simplă declarație de conformitate cu legea, ci trebuie să reflecte un angajament real față de principiile statului de drept, manifestat printr-un discurs public coerent, loial și orientat spre consolidarea democrației.
Din acest motiv, am sesizat Biroul Electoral Central, pentru că respectarea Constituției și a valorilor sale nu este o opțiune, ci o obligație expres prevăzută de Legea fundamentală și consolidată prin jurământul de credință. În fața unor încălcări atât de grave ale acestor principii de către candidatul Călin Georgescu, consider că nu putem rămâne pasivi”, a transmis Pricopie.