Procurorul general, Alex Florenţa, a vorbit marți despre cercetările desfășurate în cazul lui Călin Georgescu, menționând că acesta este vizat în două dosare, arată Agerpres. Al doilea dosar este cel în care s-a decis arestarea preventivă a lui Horațiu Potra, dar și a apropiaților lui.
Amintim că fostul candidat la prezidențiale se află sub control judiciar, fiind inculpat pentru șase infracțiuni, cea mai gravă dintre ele fiind cea de desfășurare a acțiunilor împotriva ordinii constituționale.
Mai mult, procurorul general a precizat că anchetatorii fac cercetări privind vizitele lui Horațiu Potra la Moscova. Se verifică inclusiv modul în care șeful mercenarilor a reușit să aducă în România arme și sume imense de bani.
„Trebuie să stabilim cum au ajuns aceste arme în România, cum au fost introduse în ţară şi de către cine: de către membrii grupării sau de către altcineva care le-a furnizat după aceea membrilor grupării (…). Se fac cercetări inclusiv cu privire la provenienţa acestei sume, inclusiv la posibila săvârşire a infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălarea banilor”, a transmis procurorul general.
Totodată, oamenii legii nu exclud posibila implicare a unor actori statali în alegerile din 2024, fiind analizată și această variantă. „Cercetările vizează şi posibila implicare a unor actor străini în influenţarea ciclului electoral din decembrie 2024.
Analizăm inclusiv datele noi apărute în spaţiul public zilele trecute. Trebuie să analizăm în ce constau aceste ingerinţe, dacă ele se confirmă”, a transmis Alex Florența, conform sursei citate.
În acest context, procurorul de caz ar putea decide extinderea investigațiilor cu privire la alte fapte. Alex Florența a oferit detalii și despre judecătorul implicat în dosarul lui Georgescu.
Magistratul respectiv l-ar fi ajutat pe fostul candidat la prezidențiale, atât înainte de alegeri, cât și după această perioadă. Florența spune că magistratul încă își desfășoară activitatea, iar cercetările sunt în rem.
Investigația cu privire la sprijinul acordat de judecător este desfășurată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului. „Nu vă pot spune cine este magistratul, suntem în cursul unor cercetări.
Partea de sprijin care este reţinută în sarcina magistratului vizează toate aspectele care sunt reţinute în momentul de faţă ca şi încadrare juridică. Este un magistrat încă în activitate”, a adăugat procurorul general.