Alegeri 2024

“Călin Georgescu mi-a creat senzația de pește-balon!”, “E un personaj așa caragialian!”. Doi istorici îi fac politicianului portretul

Istoricii Alina Pavelescu și Cosmin Popa au realizat la TATULICI la FANAT1K un portret al lui Călin Georgescu, fost candidat la președinție.
13.12.2024 | 08:05
Calin Georgescu mia creat senzatia de pestebalon E un personaj asa caragialian Doi istorici ii fac politicianului portretul
Călin Georgescu prin ochii istoricilor Alina Pavelescu și Cosmin Popa Foto: Montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Invitații lui Mihai Tatulici au vorbit despre candidatul independent care a produs un șoc electoral în primul tur al alegerilor prezidențiale care au fost anulate.

Doi istorici fac portretul lui Călin Georgescu

Cosmin Popa a dezvăluit că personajul Călin Georgescu, pe care îl consideră unul deplorabil, i-a creat mereu impresia unui pește-balon și că i se potrivesc multe dintre expresiile consacrate de poporul român.

ADVERTISEMENT

„Personaj absolut deplorabil și care mie mi-a creat tot timpul impresia unui pește-balon”, a afirmat istoricul. „Fură curent”, a completat Mihai Tatulici. „Da exact. Fură curent, îi patinează ambreiajul, i-au plecat țiglele de casă și așa mai departe”, a mai spus Cosmin Popa în cadrul emisiunii TATULICI la FANAT1K.

Pentru Alina Pavelescu, candidatul este o creație caragialiană, un amestec interesant de Caragiale și filmele lui Sergiu Nicolaescu, credibil doar în România.

ADVERTISEMENT

„Da. El este o creație atât de caragialiană, săracul, încât… E un amestec interesant de Caragiale și filmele lui Sergiu Nicolaescu și probabil că numai în România putea să țină”, a declarat directorul adjunct al Arhivelor Naționale pentru FANATIK.RO.

Totuși, Cosmin Popa a precizat că există și în alte țări personaje similare și a dat exemplele premierului slovac Robert Fico, dar și pe cel al ministrului Culturii din aceeași țară.

ADVERTISEMENT

„Dacă te duci și-l auzi pe Fico din Slovacia, el vorbește la fel. Aceleași prostii. Dacă îl auzi pe ministrul Culturii din Slovacia, păi ăla fură curent! Rău, în fiecare zi”, a mai declarat istoricul.

Colapsul moral și instituțional al statului

Cosmin Popa și Alina Pavelescu au încercat să discearnă dacă direcția aceasta, către un candidat de tipul lui Călin Georgescu, a eșuat sau nu în România sau Europa.

ADVERTISEMENT

„Dacă o revoluție a mentalităților într-o țară democratică degenerează într-un filon dictatorial, ăla se numește avort! Ăla nu se numește nimic altceva. Nu e produsul unei revoluții a mentalităților”, este de părere Cosmin Popa.

„Mi-aș dori din tot sufletul ca tu să ai dreptate și această direcție să fie avortată odată pentru totdeauna. Dar tot e nevoie să ne uităm un pic și la contextul din jurul nostru și la contextul nostru național care se tot învârte sau se tot petrece în această tensiune între Est și Vest, între democrație și soluțiile dictatoriale de atâta amar de vreme, de fapt.

Și să vedem până la urmă că oamenii nici măcar nu gândesc în clișeele noastre de istorici. Ei se gândesc pe principiul ubi bene ibi patria (unde e bine, acolo e patria n.r.). Sau se gândesc pe principiul că: Ok, de ce să fac parte dintr-o structură care nu-mi oferă ceea ce îmi doresc eu să-mi ofere? De ce să fiu cetățeanul fidel al unui stat care nu reușește să mă ajute cu dezvoltarea mea individuală?

Că tu vorbeai de lipsa de speranță. Deci până la urmă e foarte greu să decidem că o direcție a avortat atâta vreme cât n-am reușit să facem din cealaltă direcție ceva solid, care să meargă cu siguranță înainte, să nu tremure”, a susținut, la rândul său, Alina Pavelescu.

Totuși, Cosmin Popa a mai afirmat că nu consideră a fi o soluție plasarea responsabilității doar asupra societății, susținând că este vorba de fapt despre colapsul moral și instituțional al statului.

„Da, dar responsabilizarea societății nu cred că e o soluție. Pentru că ceea ce se întâmplă în societate este pe fond o reacție a imboldurilor venite de ani de zile din partea mediului politic și a mediului instituțional. Faptul că instituțiile românești, faptul că oamenii în această țară se tem să intre în sala de judecată, este de fapt colapsul unui sistem. Sau că se tem să intre în spital… Este colapsul moral și instituțional”, a mai argumentat istoricul.

Alina Pavelescu și Cosmin Popa i-au făcut portretul lui Călin Georgescu

ADVERTISEMENT