News

Călin Popescu Tăriceanu, pus sub acuzare de DNA. Sechestru de 800.000 de dolari pe bunurile fostului premier. Update

15.01.2021 | 17:29
Calin Popescu Tariceanu pus sub acuzare de DNA Sechestru de 800000 de dolari pe bunurile fostului premier Update
Calin Popescu Tariceanu a iesit de la DNA. INQUAM Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Călin Popescu Tăriceanu a fost pus sub acuzare de DNA. El a fost citat să se prezinte la sediul instituției în această dimineață, după ce președintele Klaus Iohannis a încuviințat urmărirea sa penală. La părăsirea acestuia, fostul premier a declarat să acuzațiile care i se aduc sunt false.


Sechestru de 800.000 de dolari pe bunurile lui Călin Popescu Tăriceanu

UPDATE, ora 17:33 / DNA a anunțat oficial începerea urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu pentru luare de mită și instituirea sechestrului asigurator pe bunurile imobile ale acestuia, în valoare de 800.000 de dolari.

ADVERTISEMENT

Iată comunicatul postat de DNA pe site-ul oficial:

”În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 22/VIII/3 din 11 ianuarie 2021 https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10172 , ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale și constituționale necesare pentru efectuarea urmăririi penale față de o persoană care, la data faptelor, deținea funcția de prim ministru, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul POPESCU-TĂRICEANU CĂLIN CONSTANTIN ANTON, la data faptei prim ministru al Guvernului României, pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită.
În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Suspectul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton, în calitate de prim ministru, ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul român către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

ADVERTISEMENT

Prezentul dosar a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece.
După respingerea, la data de 3 iunie 2019, a cererii inițiale de încuviințare a urmăririi penale de către Senat (instituție învestită cu soluționarea având în vedere calitatea de senator a lui Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton la acea dată), procurorii au efectuat, în același dosar, acte de urmărire penală cu privire la fapte și alte persoane.
Ca urmare a administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt mai sus menționată cu referire la fostul demnitar.

Suspectului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

ADVERTISEMENT

În vederea confiscării obiectului infracțiunii de luare de mită, în cauză s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparținând suspectului Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton până la concurența sumei de 800.000 USD, echivalent în lei – 3.204.640 lei.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

ADVERTISEMENT

Tăriceanu, primele declarații după părăsirea sediului DNA

UPDATE, ora 12:50 / Călin Popescu Tăriceanu a oferit o scurtă declarație la ieșirea din sediul Direcției Naționate Anticorupție. El a precizat că fost pus sub acuzare, dar că invinuirile sunt false. „Sunt acuzat de obținere unor foloase, indirect, de mită, dar ceea ce vreau să precizez că tot acest dosar pleacă de la o serie de premise false, eronate, aberante, și anume că, în perioada în care am condus Guvernul României, Guvernul a emis o serie de hotărâri de Guvern care să favorizeze o anumită companie”, a declarat fostul premier.

„Primul ministru nu dă așa din pixul lui hotărâri de Guvern, cum își imaginează poate unii. Ele, sigur că parcurg o întreagă procedură administrativă, sunt avizate din punct de vedere legal și, sigur că de aici, toată construcția care a fost făcută de procurori este pe o bază, așa cum v-am spus, falsă” a continuat acesta.

Tăriceanu a mai precizat și că procurorii au depus unele probe noi la dosar, însă nu a vrut să răspundă întrebărilor cu privire la acestea. „Am cerut timp suplimentar pentu studierea probelor suplimentare, despre care procurorii spun le-au pus la dosar, și sigur că în continuare voi urma procedurile prevăzute în cadrul procesului” a încheiat el.


ȘTIRE INIȚIALĂ:

Fostul lider ALDE a ajuns la sediul Direcției Naționale Anticorupție în jurul orei 11:00 și a refuzat să ofere declarații, fiind înjurat de mai mulți protestatari aflați la fața locului.

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că ”ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanţii unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari, constând în plata unor servicii de consultanţă”.

Călin Popescu Tăriceanu a ajuns la sediul DNA

„În schimb, acesta şi-ar fi exercitat atribuţiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei”, au menționat cei de la DNA.

Într-un mesaj transmis de către Administrația Prezidențială, Klaus Iohannis a anunțat că a încuviințat urmărirea sa penală.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 13 ianuarie a.c., ministrului justiţiei, domnul Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a domnului Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu, în calitate de fost prim-ministru în perioada 29 decembrie 2004 – 22 decembrie 2008, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 668/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –

Direcţia Naţională Anticorupţie– Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, sub aspectul săvârşirii de către acesta a unei infracţiuni de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 6 şi art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008”, a transmis, miercuri, 13 ianuarie, Administraţia Prezidenţială.

 

ADVERTISEMENT
Tags: