News

Călin Popescu Tăriceanu, achitat de Înalta Curte într-un dosar de abuz în serviciu

Fostul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost achitat, marţi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru abuz în serviciu şi complicitate la infracţiunea de uzurpare de calităţi oficiale.
07.12.2021 | 10:49
Calin Popescu Tariceanu achitat de Inalta Curte intrun dosar de abuz in serviciu
ADVERTISEMENT

Tăriceanu a fost cercetat în dosarul care viza neîncetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu. Sentința poate fi atacată cu recurs de procurori.

Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată în decembrie 2020, fiind acuzat că nu a constatat şi nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, deşi acesta primise o decizie definitivă în instanţă prin care a fost declarat incompatibil şi nu mai avea dreptul de a ocupa o funcţie publică.

ADVERTISEMENT

Fostul senator PSD de Giurgiu Cristian Marciu a fost declarat incompatibil de Înalta Curte de Casație și Justiție în martie 2015, prin decizie definitivă, pentru că, în calitate de consilier județean, a derulat afaceri cu Consiliul Județean Giurgiu în perioada 2008-2012.

Potrivit sentinței, Marciu ar fi trebuit să rămână fără nicio funcție publică deținută și să nu mai poată ocupa alta timp de trei ani.

ADVERTISEMENT

Parchetul General a cerut achitarea lui Tăriceanu

Pe 9 noiembrie 2021, la aproape un an de la trimiterea dosarului în instanţă, Parchetul General a solicitat Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie achitarea lui Tăriceanu pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale.

Procurorul de şedinţă a cerut atunci achitarea lui Tăriceanu întrucât nu a constatat neîntrunirea tipicităţii faptei, relatează news.ro.

ADVERTISEMENT

Totodată, procurorul a susținut că textele de lege în baza cărora Tăriceanu a fost trimis în judecată „generează confuzie“ şi le-a cerut judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie achitarea fostului preşedinte al Senatului.

Cristian Marciu a fost și el achitat

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi fostul senator PSD Cristian Marciu, pentru uzurpare de calităţi oficiale. El a fost achitat marți de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

ADVERTISEMENT

„Achită pe inculpatul Popescu – Tăriceanu Călin – Constantin – Anton – pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. (…) Achită inculpatul Popescu – Tăriceanu Călin – Constantin – Anton pentru complicitate la infracţiunea de uzurpare de calităţi oficiale. (…) Achită pe inculpatul Marciu Ovidiu – Cristian – Dan – pentru săvârşirea infracţiunii de uzurpare de calităţi oficiale. (…)“, se arată în minuta sentinței.

Instanța a stabilit, totodată, respingerea acțiunii civile privind pretenţiile formulate prin constituirea ca parte civilă a lui Cristian Marciu.

Conform art. 275 alin.(3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.

ADVERTISEMENT