News

Călin Popescu-Tăriceanu, achitat definitiv la ÎCCJ. Politicianul scapă de dosarul deschis pentru abuz în serviciu

Fostul preşedinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost achitat definitiv luni de judecătorii ÎCCJ, în dosarul în care a fost acuzat de abuz în serviciu şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale.
20.06.2022 | 13:12
Calin PopescuTariceanu achitat definitiv la ICCJ Politicianul scapa de dosarul deschis pentru abuz in serviciu
Călin Popescu-Tăriceanu a fost achitat definitiv luni de judecătorii ÎCCJ. Foto: hepta.com
ADVERTISEMENT

Este vorba despre dosarul cu privire la menţinerea în funcţie a unui senator incompatibil.  Conform Agerpres, Tăriceanu a fost trimis în judecată de Parchetul General în decembrie 2020. La acea vreme, politicianul a fost acuzat că nu a constatat şi nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu.

Călin Popescu-Tăriceanu a scăpat de încă un dosar

Procurorii l-au acuzat că asta s-ar fi întâmplat desi Marciu avea o decizie definitivă dată de judecători, prin care a fost declarat incompatibil. Astfe, acesta nu mai putea ocupa o funcţie publică.

ADVERTISEMENT

Tăriceanu şi Marciu au fost achitaţi de un complet de trei judecători de la ÎCCJ, în primă instanţă. Atunci, chiar procurorul de şedinţă desemnat în acest caz, Irina Kuglay, a solicitat achitarea. Cererea magistratei a fost motivată de faptul că textele de lege în baza cărora fostul preşedinte al Senatului a fost trimis în judecată generau ”confuzie”.

Potrivit Agerpres, Irina Kuglay a luat decizia fără a se consulta cu procurorii care au făcut ancheta în acest caz. În acest context, Parchetul General a formulat apel. Procurorii PG arătau că potrivit Legii nr. 176/2010, Marciu se afla în stare de incompatibilitate cu funcţia de senator.

ADVERTISEMENT

Așadar, el avea interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică timp de 3 ani de la data de 4 martie 2015, când a rămas definitivă şi irevocabilă decizia ÎCCJ – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal.

Practic, el a folosit fără drept calitatea de senator și a îndeplinit acte care implică exerciţiul autorităţii de stat. Printre altele, a participat la şedinţele Senatului, a făcut parte din comisii permanente şi speciale ale Senatului.

ADVERTISEMENT

Procurorii l-au acuzat pe Tăriceanu că l-a ajutat pe Marciu

De asemenea, procurorii au mai notat în rechizitoriu că el a avut iniţiative legislative, a votat proiecte de acte normative, a adresat întrebări şi interpelări. În ceea ce îl privea pe Călin Popescu-Tăriceanu, procurorii au acuzat că în perioada 2 martie 2017 – 2 septembrie 2019 ”a cauzat vătămarea drepturilor persoanei care în urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016 a ocupat pe buletinul de vot pentru funcţia desenator poziţia următoare”.

Totodată, anchetatorii au mai arătat că prin neîndeplinirea obligaţiilor legale, Tăriceanu l-a ajutat pe Marciu să folosească fără drept calitatea oficială de senator. În cele din urmă, fostul șef al Senatului a fost audiat în martie 2020.

ADVERTISEMENT

În fața procurorilor, fostul prim-ministru a declarat că ancheta Parchetului este neconstituţională şi nelegală. În sprijinul acestor declarații, politicianul a menționat că parlamentarii nu pot fi acuzaţi de abuz în serviciu pentru că nu au atribuţii de funcţionari.

Respinge, ca nefondate, apelurile formulate Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi apelantul parte civilă Matei Cristian împotriva sentinţei penale nr. 633 din 7 decembrie 2021 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul 3297/1/2020. Obligă apelantul parte civilă Matei Cristian să-i plătească inculpatului Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu suma de 5.950 lei cu titlu de cheltuieli judiciare efectuate în cauză, reprezentând onorariul parţial al apărătorului ales”, se arată în minuta deciziei.

Emoțiile nu s-au terminat pentru fostul premier

Problemele cu legea nu s-au terminat pentru Tăriceanu după decizia ÎCCJ de luni, 20 iunie 2022. Acesta mai are pe rol un dosar la Înalta Curte de Casație și Justiție. Este vorba despre dosarul în care este acuzat că ar fi primit o mită de 800.000 de dolari în dosarul licenţelor Microsoft.

Amintim că fostul lider al Guvernului României a mai fost implicat şi într-un dosar legat de retrocedarea frauduloasă a Fermei Băneasa. În cele din urmă, el a fost achitat pentru mărturie mincinoasă.

ADVERTISEMENT
Tags: